Android tipp: visszaállítás után zárolt készülék feloldása (Google Lock)

Formázás után zárolt készülék feloldása (Google Lock)

Több levelet kaptunk már Tőletek, hogy Androidos készülék teljes visszaállítása (formázása) után a készülék zárolt állapotba kerül, és csak olyan felhasználó állíthatja be, aki már használta a telefont (Google fiókkal). Ez hasznos dolog lehet a lopott mobilok esetében, de a továbbadott és apróhirdetésekben értékesített eszközöknél felettébb zavaró. Ennek feloldására mutatunk most egy megoldást, azaz hogyan lépj tovább a zárolási képernyőn?

Jelen esetünkben egy Lenovo készüléken mutatjuk be a feloldás menetét:

1. Kezdd el beállítani a telefont
2. Amint bejön a WLAN választásának menüje, ne csatlakozz semmilyen hálózatra, hanem adj hozzá egy újat, de úgy hogy csak a nevét írd be a felső sorba (bármit beírhatsz, mert nem a név lesz a lényeg)
3. Ezt a beírt nevet most jelöld ki hosszan nyomva, majd a felugró kis sorban válaszd a megosztás gombot
4. A megosztási lehetőségek közül válaszd a Gmail alkalmazást
5. Adj hozzá egy új email fiókot (ne Google legyen, hanem IMAP/POP3). Ez lehet egy hotmail fiók is. Ha nincs ilyen, akkor készítsd egyet számítógépen, később is jól jöhet
6. Állítsd be a fiókot, majd ha kész, lépj be a bejövő üzenetekbe
7. Húzd el balról jobbra az alkalmazásban található oldalsávot, majd lépj a beállítások menübe
8. Kattints a jobb felső sarokban látható három darab pontot tartalmazó kis menüre, majd válaszd a Fiókok kezelése opciót. Ekkor megnyílik az Android beállítások menüje.
9. Itt görgess le és lépj be a „Telefonról” menübe, azon belül pedig a „Készülék információk” almenübe. Pöccints jópárat a „Build számra”, ekkor aktiválódik a fejlesztői menüpont, melyre utána lépj rá egy szinttel feljebb
10. Itt már csak annyi a dolgod, hogy az OEM feloldás módot bekapcsold.
11. Ha mindez megvolt, lépj vissza egy szintet és állítsd vissza a készüléket ismét gyári beállításokra.
12. Ekkor a készülék ismét leformázza a belső memóriát, és az üdvözlő képernyő után már nem lesz látható a zárolás, így bármilyen Google azonosítóval beléphetünk a készülékbe, mintha csak most vásároltuk volna meg.

Az alábbi videóból is végigkövethető a művelet:

Figyelem: ez a megoldás csak Android 6.0-, vagy annál újabb rendszeren érvényes, és minden készüléknél eltérő lehet a feloldási művelet. A cikkben leírt művelet készülékünk védelmének sebezhetőségét demonstrálja. Más célra ne használd!