Xiaomi Mijia M365 elektromos roller teszt

Xiaomi Mijia M365 elektromos roller teszt

Az elmúlt években sokszorosára nőttek az elektromos autó eladások, köszönhetően a magasabb technológiai fejlettségnek és a környezettudatos tevékenységeknek. Sokaknak bejön ez a vonal, de mások még mindig a belsőégésű motorokra esküsznek. Egy vitathatatlan: a jövő csak úgy lesz élhető, ha minél eddiginél jobban lecsökkentjük a káros anyagok kibocsátását.

Az elektromos autók egyre növekvő gyártásának köszönhetően a technika szinte minden keréken guruló járműbe sikeresen átköltözött, és ennek pozitívuma már az árcédulákon is látható. Természetesen még mindig drágák a villanymotor által hajtott járművek, de már léteznek olyan eszközök is, melyet egy átlagember is meg tud fizetni. Ilyet mutatok most be Nektek, ami nem más, mint a Xiaomi Mijia M365 elektromos roller.

A Xiaomi 2017-re elérte azt a fejlettségi szintet, amikor már nem tudunk olyan okos eszközt mondani, melyet nem gyártottak volna már le. Eléggé meglepett, mikor bemutatták ezt a terméket. Nem nagyon gondoltam komolyan, hogy erre is képesek lesznek jóformán a semmiből. Aztán olvasgattam az első teszteket, megnéztem jópár videót, melyek segítségével egyre jobban megfogott a roller.

Aztán beugrott a gondolat, hogy miért is ne próbáljam ki ezt a kétkerekű csodát?

Felkerestem a Gearbestes kapcsolattartómat, aki teljes szívvel ajánlotta a „kütyüt”, majd egy-két levélváltás után már úton is volt a járgány. Az út kicsit tovább tartott, kereken másfél hónap alatt kaptam kézhez a Xiaomi Mijia M365-öt, az első elektromos járművemet.

Kiszállítás és átvétel

A szállítás időtartama alatt beköszöntött az ősz hidegebb verziója, így csak rövid idő állt rendelkezésemre hogy alaposan teszteljem a rollert, de szerencsére mindenre jutott idő. A Gearbest egyik előnye az EU Express szállítás, melynek köszönhetően a roller Lengyelországon keresztül érkezett meg hazánkba, így nem kellett vámot és áfát fizetni, mivel EU országból továbbították a csomagot. A roller Kínából vonattal indult el, majd Lengyelbe érve átadták a UPS futárszolgálatnak, akik 5 nap alatt kihozták az eszközt. Sajnos a dobozon volt pár mélyebb nyom, de hála az erős dupla dobozos csomagolásnak, nem lett semmi baja az rollernek. Az úton történő rázkódás során pár műanyag elem és a töltő kisebb karcokat összeszedett, de a nagy távolság és ingyenes szállítás így is mindenért kárpótol.

Külső

A rollert kicsomagolás után be kell állítani. Először rögzíteni kell a kormányt, ehhez jár négy darab csavar (az egyik nálam hibás menettel jött, ezért vásárolnom kellett hozzá egy másikat). Második lépésként fel kell teljesen tölteni az akkumulátort, eközben a roller bekapcsolható és a töltés ideje alatt Bluetooth segítségével frissíthetjük a szoftvert (Android és iOS app is van hozzá, a linkek lentebb láthatók). A töltés alatt a későbbiekben érdemes kikapcsolni, így kb. egy fél órával rövidebb idő alatt feltölthető.

Xiaomi Mijia M365

Az anyaghasználat panaszmentes: a teljes gépezet alumíniumból készült (aircraft-grade aluminum alloy), nagyon masszív és elég strapabíró, és mindemellett nagyon szép. Csupán a kormány nyihog menet közben, ez sajnos az összehajthatósága miatt ilyen. Érdemes a hajlatba valami illesztést készíteni (akár szivacsbetét, akár 3D nyomtatóval készített műanyag illesztés), így a roller nyitott állapotban és menet közben is csendes lesz.

A kormány nem széles, de szerencsére könnyen fogható és kényelmes. Két végén erős és vastag gumimarkolatot kapott, melynek köszönhetően jól tapad és nem is töri fel a kezünket. A kormány közepén egy négy ledből álló akkumulátor jelző foglal helyet a főkapcsolóval egyetemben. Ez utóbbival kapcsolható be-ki a jármű, valamint két egymás utáni megnyomás az energiatakarékos módot aktiválja (vagy kikapcsolja).

Xiaomi Mijia M365

Bekapcsoláskor egy csippanó hang hallható, ami az üzemkész állapotot jelzi. A jobb markolat belső felén helyezkedik el a gázkar, mely fokozatosan lefelé nyomható és folyamatosan nyomva tartva adagolható a "gáz" a Xiaomi Mijia M365-nek. Ha a gázkart felengedjük, működésbe lép a motorfék. Ezzel és a hátsó kézi fékkel együtt (dual brake e-ABS system) egész jó fékhatás érhető el, és a kerekek is stabilak maradnak a lassítás során. A rollert a bekapcsoló gomb hosszú nyomásával offolhatjuk.

További információk

 • a roller összecsukható, ezáltal kézzel is szállítható akár tömegközlekedési eszközön vagy a kocsink csomagtartójában is
 • a roller egy kis fém kitámasztót is kapott, mellyel leparkolható.
 • a lábtartó is erős gumiborítást kapott, szinte lehetetlen leesni a járműről
 • a teljes tömeg 12.5 kg, kicsit nehéz, de rövid távon kézben is könnyedén szállítható
 • első és hátsó LED lámpát is találunk, az első fénye iszonyat erős, messziről is láthatóak vagyunk nappal és éjszaka is
 • a kormány bal felére egy csengőt is raktak a gyárban, és ez mellett helyezkedik el hátsó fékkar is
 • IP54 tanúsítvánnyal rendelkezik (mérsékelten vízálló és porálló)
 • intelligens BMS rendszer (akkumulátor kezelő szoftver, ez külön a szoftver mellett működik)

Első indulás

Bevallom őszintén sok percig tartott, mire rájöttem az elindulás mikéntjére. Ugyanis a beépített biztonsági technikának köszönhetően nem lehet szimpla gázadással elindulni (mivel így bármikor, akár kézben tartva is indítható lenne a roller) hanem egy lábbal rálépve nagy lendület, majd a második lábbal történő felszállás után lép működésbe a gázkar. Ezután jöhet a tiszta élmény, melyet ez a kis szerkezet nyújt.

Xiaomi Mijia M365

Igazán meglepődtem, hogy ez a kis jármű milyen frankó teljesítményre képes. Az elektromotor (250W, max. 500W) az első kerékben található, menet közben „nagyon menő villanyos” hang árad belőle, pont olyan mint egy elektromos autóé. Igazán modernnek és egyben kockának érezhetjük magunkat rajta teljesen pozitív értelemben. Sokan írták már, hogy a kis kerekek miatt a kormányzás nehéz: ez kicsit igaz - kicsit nem; nekem speciel nem okozott gondot eddig egyetlen kanyarodás sem. Persze óvatosan érdemes bevenni a kanyart.

A menettulajdonságok nagyon meggyőzőek

Menet közben a roller stabil, nem ráz és nem szitál. Nem kapott külön lengéscsillapítást, nincsen benne teleszkóp: ezek hiányát csak akkor lehet érezni, ha rossz minőségű vagy kátyús úton haladunk, különben teljesen jó a rugózása, hála a nagy méretű kerekeknek.

A Mijia M365 maximálisan 30km-t képes egyetlen töltéssel megtenni 30km/h-ás végsebességgel. Természetesen ez nem mindig kivitelezhető, hiszen az emelkedők jóval több energiát igényelnek, és a testsúlyunk is nagyban számít a megtehető kilométerek számában.

Én a 88 kilómmal maximálisan 26km/h sebességgel tudtam közlekedni jó minőségű sík aszfalton, és a megtehető kilométerek száma is nagyjából ennyi volt. Természetesen minden gurulás alkalmával be szoktam kapcsolni a takarékos módot, melynek köszönhetően csökken a motor teljesítménye, és nagyobb lesz a hatótáv. A végsebesség ekkor maximálisan (nálam) 17-20km/h lehet. Forgalmas városban ez teljesen használható opció, sőt én ezt ajánlom is.
Teljes üzemben használva élmény a közlekedés: a roller gyorsulása kiváló, még egy nagyvárosban (akár Budapesten is) kényelmesen használható, és időben eljuttat az úti célhoz.

Xiaomi Mijia M365

Beállítások

Használat előtt a rollert műszakilag is javasolt beállítani. A kormány a csomagolás és szállítás miatt kissé el van csavarva, így az akku feltöltése után érdemes ezzel a művelettel folytatni. Itt két nagy csavart kell meglazítani, majd a kormányt egyenesbe fordítani. Aztán jöhet a tárcsafék beállítás, ahol szintén két csavarral állíthatók a betétek. A fék gyárilag elég harapósra van állítva, menet közben a betétek hozzáérnek a tárcsához, ezért mindenképpen érdemes rajta egy kicsit állítani. Én sokat eltököltem vele, de szépen be lehet lőni, aztán majd idővel úgyis bejáródik minden kopó alkatrész.

Az utolsó lényeges beállítás a gumikról szól, ugyanis itt fontos a megfelelő légnyomás biztosítása, mert a lapos gumik hamar elszállhatnak (belső gumis). Én kapásból elvittem a benzinkútra felfújni, szerencsére teljesen kompatibilis volt a fej (OMV kút), így fél perc alatt be tudtam állítani a guminyomást. Ez utóbbi mértéke azonban függ a testsúlytól, átlagban 2,5-3 bar nyomás már megfelelő.

Xiaomi Mijia M365

Akkumulátor

A roller beépített lithium-ion akkumulátort kapott (18650mAh), mely a lábtartóban helyezkedik el. Itt található meg a gumival védett töltőfej bemenet is. A töltő pont olyan mint egy notebook adapter: normál méretű, könnyű és nem melegszik túl a gyorstöltés ellenére sem. Piros LED fény jelzi a töltést, zöld szín pedig a kész állapotot. Ha be van kapcsolva a roller, akkor a hátsó lámpa lüktető villogással jelzi a töltési folyamatot.

A töltési idő átlagosan öt és fél óra, de teljes lemerülés esetén ez hosszabb is lehet. A gépet kikapcsolva érdemes tölteni.

A roller rendelkezik egy extra funkcióval, ez a Kinetic Energy Recovery rendszer. Ez annyit tesz, hogy bekapcsolása esetén a lejtőn-, vagy gázadás nélkül guruló, esetleg lábbal hajtott roller képes a felszabaduló energiából áramot termelni, azaz az akkumulátort tölteni. Ez ugyan működik, de ne várjunk sok plusz kilométert az út során.

Xiaomi Mijia M365

Alkalmazás

A roller nem kapott digitális képernyőt. Ezt okostelefonnal pótolhatjuk, melyhez érdemes beszerezni egy kormányra rögzíthető vízálló tokot (a képeken a saját tokom látszik, ez nem tartozéka a rollernek). Az alkalmazás Android és iOS alapra is letölthető. A gyári Xiaomi Mi Home néven fut (ez nekem nem vált be, mert fel se ismerte a rollert, OMG…), de szerencsére a Ninebot applikációval már minden stimmelt. Ezen keresztül tudunk szoftvert frissíteni, és jegyezni a megtett távolságot is. Továbbá élőben mutatja a jelenlegi sebességet, és a hátralevő megtehető távolságot (ami nagyjából pontosnak mondható).

Ninebot Ninebot

Xiaomi Mijia M365

Összegzés

A Xiaomi M365 roller jelenleg a legjobb ár-érték arányű elektromos kétkerekű jármű a piacon. A cikk írásakor az eszköz 359 dollárba került, ebben már az ingyenes szállítás is benne volt. Kiváló anyaghasználat, megfelelő teljesítmény és nagy hatótáv jellemzi. Nagyon szép és igényes termék, nem véletlenül nyerte el a Red Dot Design Awarded díját.

Pro:

 • igényes, szép és masszív termék
 • kiváló anyaghasználat
 • nagy teljesítmény és hatótáv

Kontra:

 • beállítást igényel
 • rossz minőségű úton érezhető a teleszkóp hiánya
 • az emberek 80%-a megállít az úton és megnézi a rollert és soha nem érsz időben az úti célhoz :)

Vásárlás (Gearbest)

Videó (külső Youtube link)