Android 4.1 teszt - első benyomások a rendszerről

Mivel a fejlesztők számára már elérhető az új rendszer, alig telt fél napba míg a modderek szépen továbbadták azt. Az XDA-ról szedtem le én is a Jelly Bean szoftverét, melyet CWM segítségével 3 csomagban szépen feltoltam a Galaxy Nexusomra. Már az elején meglepetésként ért, hogy a boot animáció is cserélve lett egy "X" betűre, mely a Google hivatalos színeiben pompázik, és az első indítás alkalmával durván 1 percen át látható. Utána villámgyorsan beindul a főképernyő, természetesen előtte be kellett állítani a hozzáféréseket.

Vágjunk is bele:

1. Project Butter

Ez az egyik legfontosabb része az új rendszernek, hiszen enélkül nem lenne lagmentes működés. A fejlesztők iszonyat jól össze tudták hangolni a CPU-GPU közti kapcsolatot, így brutálisan gyorsabb lett tőle a rendszer. Nem laggol landscape módban sem, továbbá minden érintésre azonnal reagál, hála a 60 fps-nek. Gyors a főképernyő is, mely élő háttérképpel sem akad (ICS-nél igen), így kijelenthető hogy eddig ez a leggyorsabb Android verzió. Az viszont egy másik kérdés, hogy más gyártó hogyan fogja megoldani az optimalizációt (pl.: HTC a Sense mellett), de ez még a jövő kérdése. Egy szóval: villámgyors a Jelly Bean. Quadrantban a Nexus 2321 pontot kapott. Ez nem a maximum érték, ezen még lehet javítani. Sőt, lesz még hozzá update.

0

2

2. Méretezhető widgetek

Örömteli, hogy míg az iOS 6-ban az értesítési mező is szinte üresen áll, addig a Jelly Bean widgetei intelligens módon keresik meg a rendelkezésre álló helyet. Ahol természetesen adott a hely, ott a kihelyezéskor a szokásos módon felveszik a szabad területet, míg ha nincs elég hely, akkor automatikusan kicsinyítésre kerülnek. Ha hosszan nyomunk bármelyikre, akkor megjelenik rajtuk négy pont, mellyel a widget fel-le-balra-jobbra húzható a képernyő négy felébe.

4

3. Értestési rendszer

Eddig sem volt szűkös az Android notification rendszere, de a Jelly Bean még 100%-ot dobott rajta. A képernyő tetejéről lehúzható "roló" ezentúl az albumborítókat, a hívásokat és az üzeneteket is úgy meg tudja jeleníteni, úgy hogy már a menübe se kell belépni a funkciók eléréséhez, mivel itt a teendők 70%-át el lehet végezni. A kapott üzenetre tudunk válaszolni, a zenében tudunk léptetni, a hívott felet vissza tudjuk hívni, stb... A betűméret nagyobb lett, és a felső részen az óra és dátum is megújult. A tető jobb oldalán a sorokat tudjuk eltüntetni ha túl sok app van a listában.

4

4. Tollbamondás, keresés

Eddig is volt hang alapú keresés, mely most már a billentyűzetben is megújult. Próbaképpen írtam egy SMS-t, melyet egy angol Youtube-os videó hangjából ismertettem fel vele. Egy-két szó kivételével mindent azonosított, és az üzenet küldésre kész állapotba került miközben egy billentyűt sem nyomtam le.

4

5. Google Now

Amióta az Apple kiada a Siri-t, azóta a mindenki egy nagy riválist szeretne ellene bevetni. Egyelőre csak az elterjedtebb nyelveket tartalmazza, de a legnagyobb újdonsága az, hogy offline is használható. Minden elérhető nyelvet le lehet tölteni a telefonra, így utána internet kapcsolat nélkül "beszélgethetünk" mobilunkkal. Egy nyelv 15-22MB méretű. A szavakat könnyedén felismeri, amennyiben nincs mögötte háttérzaj. A szolgáltatást használva kis kártyákban jeleníti meg a bemondott és az előre definiált kéréseket: legyen az időjárás, sport, hírek vagy egyéb hírforrás. Az opció a képernyő alját felhúzva érhető el (lezárt telefonnal is indítható), valamint a főképernyő keresés-widgetre való kattintással is indítható. Hátránya az, hogy minden lépésünket figyeli a háttérben, így a felhőben ezek mind tárolásra kerülnek a Google mérnökei számára.

3

2

Egy kis érdekesség: a Google Now fejlécében látható kép a napszakhoz viszonyítva változik. Mindenre odafigyeltek a programozók.

t

6. Kamera app

A szupergyors zero shutter lag mellett megjelent a folyamatos fotózási funkció is, mely a képeket egy adatfolyamba helyezi és ezek között lehet jobbra-balra váltogatni. Nem hasznos, csak látványos újítás, de szeretjük. A galériát nem zavarja, ott a megszokott módon jelennek meg a képek. Fényképezéskor az autofókusz kicsit finomabban működik.

7. Egyéb apróságok

- Változott a funkció ki-bekapcsoló gombok kinézete. Az eddigi rombusz forma most szögletes lett
- Az Android verziószámra többször kattintva sok-sok kis Jelly Bean figura ugrik be, mellyel játszani is lehet: le kell őket húzni a képernyőről
- A kijelző zár feloldásának animációja kis pontokká változott
- A menüben található modulok (widgetek) halványszürke hátteret kaptak a könnyebb elkülönítés érdekében
- Az Aktualitások menü egy újdonság, mellyel előre definiált RSS hírfolyamokból alkothatunk tetszőleges hírmezőket.
- Megújult a Google Play is: magazinok, HD videók, sorozatok is letölthetők
- Az alsó fekete menüsáv három ikonjának háttere kékről szürkére változott
- Megújult a Wi-Fi menü, sokkal átláthatóbb és még könnyebb kezelni
- A beállítások -> alkalmazások menüben a fülek közti váltás már lapozásos módszerrel működik, továbbá ha rálépünk egy alkalmazásra, ott beállíthatjuk neki az értesítéseket is

A cikk frissítve: 2012.06.29 - 10:55