Apple iPhone 5S, az iránymutató

Apple iPhone 5S, az iránymutató

Lezajlott az Apple bemutatója, megmutatták a két új iPhone-t az 5S és 5C személyében. Van itt minden, mint a búcsúban: ujjlenyomat olvasó zafírüveggel, 64 bites A7 processzor, szuper játékélmény és megújult iSight kamera.

Apple iPhone 5S

Az iránymutató (iPhone 5S)

Sok újdonságot nem hozott a premier, mindent tudtunk amit kellett, túl sok minden kiszivárgott az elmúlt hónapokban, ezért nem volt nagy meglepetés a készülék bemutatása. Azt viszont senki nem sejtette, hogy az új A7-processzor 64 bites támogatást kapott, mely az Apple szerint a számítógépeken megszokott teljesítményt hozza el a készülékre. A 64 bites architektúra természetesen nem az internet böngészés és üzenetírás közben mutatja meg hatását, hanem a játékok futtatása közben adja ki magából azt a pluszt, melyre eddig nem is gondoltunk.

Az A7 processzor az iPhone 5-ben található A6 teljesítményének a kétszeresét nyújtja, tehát kétszer gyorsabb nála. A RAM-ról nincsen információ, tárhelyből lesz 16-32-64GB-os modell és kapható lesz űrszürke, fekete és arany színekben.

Ujjlenyomat olvasó

Az 5S egyik legnagyobb újdonsága a Home gomb alá rejtett érzékelő, melyet csiszolt fémgyűrű ölel körül és a felső részét zafírüveg borítja. Kapacitív 500 ppi felbontásával a bőr alsóbb rétegét is képes érzékelni, segítségével pedig könnyedén azonosíthatjuk magunkat alkalmazás vagy éppen zene letöltésekor.

Kamera

Megújult a 8 megapixeles iSight kamera is: az f/2.2 rekeszértékkel felvértezett képalkotó egység dupla LED villanóval kerül beépítésre (két különböző színű LED forrás minden helyzethez), és HD 720p/120 fps videófelvételt is támogat. Maximum felbontás 1080p Full HD. A sötétben készült képek is élesek, fénnyel teltek maradnak, mely a 15%-al megnövelt méretű érzékelő lapkának köszönhető.

M7 lapka

Ez a kiegészítő kis chip tartalmazza ezentúl a mozgás szenzorokat, mely nagyon jól jön majd a következő generációs fitnessz és sport alkalmazásokhoz. Külön van a processzortól, így könnyen programozható.

A készülékhez hamarosan érkeznek majd gyári tokok is, melyek 39 dollártól megvásárolhatók lesznek.

Az iPhone 5S szeptember 13-tól előrendelhető, és 20-ától meg is vásárolható a következő országokban: USA, Ausztrália, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, Japán, Szingapúr, Egyesült Királyság. Hazánkba érkezéséről még nincsen infó, az Apple decemberig ígérte a megjelenést, nem kizárt hogy hóban állva kell várnunk az új készülékünkre.

Ára két éves előfizetéssel:

16GB: 199 dollár
32GB: 299 dollár

A magyarországi független árak kb.: 200-210 ezer körül fognak majd mozogni.

Az Apple közben kivonta a forgalomból az iPhone 5-öt, maradt az iPhone 4S 8GB, valamint az új 5S és 5C. Új iPod és iPad most ne érkezett, ezek októberben kerülnek majd bemutatásra egy újabb keynote keretén belül. Az iOS 7 is elkészült, a végleges verzió szeptember 18-ától tölthető az Apple által megadott készülékekre.