Doogee DG150 teszt: a legolcsóbb strapabíró okostelefon

Doogee DG150 teszt

Sokféle ütésálló telefon létezik a világon, de ezek általában közép- és felsőkategóriát képviselik. Magas áruk és általában gyenge hardverük nem minden vásárló szívét dobogtatja meg, de ezek nem is erre a célra, inkább a fokozottabb életvitelre és a sportok szerelmeseinek lettek kitalálva, ahol leginkább a „túlélés” számít.

A Doogee DG150 tesztalanyunk is ebből a családból származik, így bírja a vizet, port és az ütéseket is. A készüléket egyik hűséges vásárlónknak szereztük be, aki egyelőre nem akarta hogy komolyabb teszteknek vessük alá, de akit érdekel hogy mennyit bír a telefon, az a Youtube-on talál róla több tucat videót, és az idő múlásával mi is beszámolunk majd a készülék további sorsáról.

DG150

A telefon egy egészen pofás világosbarna dobozban érkezett. A fedél levétele után egyből a készülék kerül a szemünk elé. Alatta pedig megtaláljuk a tartozékokat: egy iránytűt, egy csavarkulcsot a hátlap leszedéséhez, két pótcsavart, egy kijelző védő fóliát, töltőt, adatkábelt és fülhallgatót (ami headset is egyben).

DG150

Az akkumulátor már gyárilag benne van a készülékben, de természetesen cserélhető. Érintkezőin vastag szigetelőréteget találunk, mely meggátolja a víz bejutását a telephez. A hátlap két nagyobb csavarral rögzíthető a készülékhez, mely tulajdonképpen a ház vízállóságát szolgálja. A hátlapon viszont nincs gumitömítés, csupán a két csavar szorító ereje tartja kívül a folyadékot. Ha vízállónak nem is, de cseppállónak bátran nevezhető az okosmobil.

Maga a készülékház nagyon masszív, minden oldalát erős bumszli műanyag tartja, mely az ütésektől védi. A ház felső részén helyezkedik el a headset és a microUSB csatlakozó, plusz a bekapcsoló/zár gomb, bal felén pedig a hangerő gombok kaptak helyet. A készülék alsó részére egy nyakpánt furat került, melyet már régóta nem láttunk okostelefonban. Erre ráfűzhető a hozzá kapott iránytű is.

DG150

KIJELZŐ

A készülék képernyőjének minősége ebben az árkategóriában magasan kiemelkedik, hiszen kapásból IPS panelt kapott, igaz egészen apró felbontással, de legalább minden szögből rendesen látszik. A fényerőre ráférne egy kis tuning, mert napfényben már kicsit nehezen olvasható. A panelt borító üvegről nincs információnk, de reméljük hogy egy Gorilla Glass teszi tiszteletét a készülékben. Az alsó menügombok a képernyő alatt egy külön sávban helyezkednek el, és még háttérvilágítást is kaptak. A kijelző mérete: 3.5” HVGA (320 x 480) pixel és csak 2 ujjas érintést támogat.

DG150 IPS képernyő

HANG

A készülék hangminősége hozza az átlagos szintet. A hívó fél jól hallható, a mikrofon is rendben van, sőt a külső hangszóróval sincs különösebb probléma, igaz egy kicsit hangosabb is lehetne, de gondolom a védelem miatt eléggé mélyre be kellett bujtatni a házba.

BELSŐ

Kínai telefonról beszélünk, tehát nem lepődtünk meg, amikor az MTK család egyik darabját láttuk meg a specifikációs listán: MTK6572 Cortex-A7 Dual-core ARMv7. Kapunk hozzá egy MALI-400 MP gyorsítót is (OpenGL ES 2.0), mely anno a Samsung Galaxy S II készülékben teljesített remek szolgálatot. Memória (RAM) csupán 512MB, ennek a fele szabad, aránylag el lehet vele játszadozni. Belső tárhelye 4GB, ebből a rendszer is elvesz egy harmadot, de 2GB így is tisztán felhasználható, miután belaktuk a készüléket. MicroSD kártyákat is tehetünk a telefonba akár 32GB-os méretben is.

DG150 Antutu teszt

DG150 Antutu teszt

DG150 Antutu teszt

KAMERA

Ezt a témát talán ki is hagyhattuk volna, hiszen a hátlapi 2 megapixeles autofókuszos kamera egy kőkorszaki egység, mely csak vészhelyzet esetén jöhet jól, ha valamit tényleg meg kell örökíteni. Az előlapon egy 1.3MP-es modul helyezkedik el, minősége ennek se jobb, homályos szelfikre viszont használható. Zseblámpa funkció nincs a készülékben, viszont hátlapi vaku van, ezért egy applikációval máris gyárthatunk folyamatos világítást. Videót is felvehetünk vele, maximum VGA felbontásban.

Ilyen fényképeket készít:

DG150 kamera

DG150 kamera

DG150 kamera

DG150 kamera

DG150 kamera

ADATKAPCSOLATOK

A legtöbb túlélő telefonnál elég sok mindenről le kell mondanunk, ha a strapabíróságot válasszuk, de a Doogee DG150-nél szerencsére nem: találunk benne Wi-Fi-t (b/g/n), van benne Bluetooth, a beépített GPS segítségével még az iGO és a Sygic (Google Maps) is tökéletesen működik. Amit eddig még nem említettünk, az a két SIM kártyás foglalat. Bizony, ez a telefon is képes egyszerre két hálózaton működni, mely 2G és 3G is lehet.

Az alábbi hálózatokkal kompatibilis:
3G hálózat: WCDMA 850/2100MHz
2G hálózatok: GSM 850/900/1800/1900MHz

OPERÁCIÓS RENDSZER

A készüléken Android 4.2.2 operációs rendszer fut, szépen teszi a dolgát. Nem lassú, nem döcög, egészen kellemesen használható még böngészéskor is. A Doogee teljesen átszabta a főképernyőt és az ikonokat: egy igazi „űrszerű” arculatot kapunk, mely illik a strapabíró telefonhoz. Igaz kicsit idejétmúlt a grafika, de akinek nem tetszik az majd úgyis lecseréli.

AKKUMULÁTOR

A DG150-es akkuja egy 1500mAh-ás telep, mely egy-két napot átlagos használattal kibír, de aktív két SIM kártyás használattal és folyamatos 3G mobilnettel azért mindig legyen nálunk egy töltő. Azért ha a hátlapon lenne egy napelemes modul, akkor beszélhetnénk igazi túlélő telefonról, hiszen soha nem kellene 220V-os dugaljakat keresni.

DG150 akkumulátor

EGYÉB:

A készülékben nincs gyárilag magyar nyelv, ezért ezt kézzel kell integrálni. Akit érdekel, annak szívesen leírjuk a menetét. A DG150-est nagyon egyszerű rootolni, és még a CWM is könnyedén felment rá.

ÖSSZEGZÉS:

A Doogee DG150 a maga árkategórájában egy remek kis készülék, mely elsősorban az aktív életet élőknek ajánlott. Bírja a vizet, nem lesz baja a portól és leejtés esetén sem törik ketté. Egy igazi spotos készülék mely narancs és zöld színekben kapható.

PRO:

  • masszív készülékház
  • kiváló ár-érték arány
  • kényelmes méret
  • IPS kijelző
  • temérdek tartozék
  • még játszani is lehet vele

KONTRA:

  • gyenge kamera
  • nincs gumitömítés a hátlap alatt

Akit érdekel ilyen készülék, az megrendelheti tőlünk e-mailben az info kukac upfone pont hu elérhetőségen.