Elephone S7 teszt: edge élmény alacsony áron

Elephone S7 okostelefon teszt

Doboz és külső

Egy normál méretű világosbarna dobozban kaptuk meg az S7-est (Gearbest link), mely kivétele után külön-külön ízlésesen dobozolt tartozékokat pillantunk meg: átlátszó szilikon hátlap tok, micro usb kábel, 5V/2A gyorstöltő, SIM tű, és egy aprócska útmutató füzet. Mindehhez hozzáadódik még az a jellegzetes gyári elektro-illat, mely a frissen gyártott készülék belsejéből árad az orrunk felé.

A készülék arany színben érkezett, mely a manapság divatos kék és zöld színek mellett is megállja a helyét. Nem feltűnő, inkább semleges, így bármelyik nem bevállalhatja. Akinek ez nem felel meg, az rendelheti kék, fehér, fekete és zöld színben is.

A készülék eleje üvegből készült (Gorilla Glass 3), a keret pedig fémből van (a festése a készülék színével megegyező). A hátlap sajnos már műanyag, ezért nagy kár (főleg ha már ennyire igyekeztek lemásolni a konkurens terméket). Az összhang ellenben hibátlan: a ház masszív, nincs mozgás, nincsenek eldolgozatlan élek, minden alkatrész a helyén van. A készüléket élmény kézben tartani, meg lehet zabálni, olyan szépre sikerült. Persze volt honnan örökölni.

Elephone S7 okostelefon teszt

A telefon felső részén található a fejhallgató szabványos csatlakozója, a baloldalon semmi sincs, a jobb oldalon a hangerő és készenlét gombok kaptak helyet, míg az alsó részen a mikrofon, micro usb befogadó és a hangszóró landolt. Az ujjlenyomat olvasó ezennel nem a hátlapra, hanem a képernyő alá került. Ez a Home gomb több funkciót is magában foglal, mely a szoftverből részletesen testre szabható.

A készülék mérete (hála a keret nélküli képernyőnek) egy átlagos 5.5 inches készüléknél kisebb. Ez az a méret, mely még éppen hogy kényelmesen belefér a nadrágzsebbe és a tömege sem okoz gerincfájdalmat. A tesztidőszak alatt észrevétlenül el tudtam helyezni a ruhadarabokban a telefont, így se a munkában, sem pedig más tevékenységben nem zavart a készülék mérete. Egyszerűen tökéletes a méret és a forma.

A készüléket első ránézésre úgy lehet megkülönböztetni a valódi S7-től, hogy a gyártó logója nincs a képernyő feletti részen. Ugyanis itt a hátlap alsó felén csücsül az Elephone roppant ötletes logója a többi haszontalan szöveggel együtt.

Elephone S7 okostelefon teszt

Képernyő

Az Elephone S7 egy 5.5 inches Full HD felbontású IPS (JDI) megjelenítőt kapott, melyhez a fentebb említett karcálló üveg társul. Ez az üveg a szélein ívelt, és köszönhetően a keret nélküli kialakításnak valóban úgy látjuk a képet, mint a Samsung készülékén. Maga a panel nem kapott hajlított kialakítást, de az üveget úgy formázták meg, hogy szemtelenül éreztesse ezt a hatást. Ez sikerült is, ezáltal nagyon vagány ’eyecatching’ élményben lehet részünk. Az üveg kellően vastag és karcálló, gyárilag pedig egy fóliát is kapunk hozzá a csomagban.

A fényerő beltéren kiválóan teljesít, viszont erős napfényben néha küzködni kell a láthatósággal (főleg napszemüvegben). A maximális fényerő 391 nit.
Az érintéssel fokozott óvatossággal kell bánni, mert akárcsak a Samsung készülékénél – úgy itt is könnyedén hozzáérhetünk az ívelt szélekhez, ami természetesen érintés érzékeny. Kezdetben nálam is volt egy kis bénázás, de hamar hozzá lehet szokni.

Elephone S7 okostelefon teszt

Elephone S7 okostelefon teszt

Elephone S7 okostelefon teszt

A belső erő

Az Elephone S7 az MTK Helio X20 processzorát kapta, melyhez több tárhely- és memória variáció is választható. Nálunk a legütősebb verzió járt, mely 4GB RAM és 64GB tárhelynek adott otthont. Ez papíron több mint elég, és szoftveres optimalizáció terén sem olyan rossz a helyzet (ahogy az a kínai telefonoknál lenni szokás). A készülék játékra is használható, hiszen az X20-as processzor mellé egy kellően erős video chip is társul. Az Antutu pontszám erősen változó, a nálunk mért legmagasabb eredmény 56800 pont környékén volt. Megnéztünk más tesztet is, ott szép számmal jelen voltak 80000-nél is nagyobb számok. Ez nagy vizet nem zavar, de a felhasználó élmény javítása érdekében remélem a gyártó kiad még pár frissítést a készülékre. Elvileg még a nugátot is megkapja.

Megjegyzés: ez a készülék már Helio X25 processzorral is kapható.

elephone-s7-antutu elephone-s7-informacio

Mediatek Helio X20

Ez a 2016-ban kiadott ARM alapú SoC a felső kategória kezdetét jelenti az MTK piacán. Összesen 10 magot tartalmaz: két erős Cortex-A72 mag 2.3GHz-en ketyeg, négy Cortex-A53-as mag 1.83GHz-ig van skálázva, majd a maradék négy mag típusa megegyezik az előbbivel, viszont maximálisan csak 1.4GHz-es órajelen üzemel. Mindegyik mag támogatja a 64 bites architektúrát. A mellé pakolt grafikus egység nem más, mint egy integrált ARM Mali-T880 MP4, mely maximálisan 780MHz-es működésre képes.

A chip tartalmaz még egy LTE modemet is (Cat. 6 300/50 Mbps, DC-HSPA+, TD-SCDMA, EDGE, CDMA2000), valamint itt helyezkedik el a WLAN 802.11ac (280 Mbps) is. A helymeghatározásért a GPS/Glonass/BeiDou modul felel.

Háttértár

A beépített háttértár tesztkészülékünkben 64GB volt, melyből 54.1GB szabadon felhasználható. A tár típusa eMMC, verziószáma 5.1-es. Sebessége a fájlátviteltől függően 20-30MB/s között változik. 26Mb/s sebességet mértünk nagy méretű fotók memóriakártyáról való áthelyezése közben. A támogatott microsd mérete maximum 128GB lehet.

Szoftver

A készüléken Android Marshmallow fut, és egyelőre nincs pontos információ a nugát érkezéséről. A szoftver rendben van, ez köszönhető a március 13-án kiadott frissítésnek, mely számos bosszantó hibát javított (ezt most nem sorolnám fel, maradjon ez inkább a múlté). Igaz hogy most is jelen van pár aprócska ’nemtetszem’ dolog (animációk gyárilag kikapcsolva, kisebb fagyások és lassulások előfordulnak), de összességében nézve rendben van a szoftver. Főzött ROM természetesen már van rá, így lehetőségünk van saját szánk ízére hangolni a telefont.

Maga az Android elég stock szagú, még az ikonok sem változtak. Az Elephone support programján és frissítőjén kívül nem igazán találtam eget rengető újdonságot. A Play áruház telepítve van, így innentől nem lesz gond a mentésünk visszaállítása.

A Super Mario Run sajnos nem indult el a készüléken.

A beállításokból nincs hiány: a menüben számos kisegítő lehetőséget is találunk. Ezek között szerepel az alsó navigációs sáv megjelenítése/elrejtése, a kibővített gesztusvezérlés, a futó alkalmazások eltávolítása, és ugyanitt láthatók a taszkkezelő és a Home gombhoz rendelhető parancsok is.

Mivel a Home gomb mellett nincs további vezérlő (érintőgomb), ezért a Home segítségével léphetünk vissza a főképernyőre, vagy léphetünk vissza egy szintet, továbbá a futó appokat is ezzel zárhatjuk be hosszan nyomva. Ez a megoldás tetszett, hiszen így az ujjunk nagyobb mozdítása nélkül lépkedhetünk a készülék aurájában.

Szerencsére van a mobilban értesítő LED, és mindenki örömére ez szoftveresen is állítható. A Beállítások menüpontban részletesen testre szabható a dióda színe, mely egyelőre csak zöld és kék lehet. Furcsa módon piros szín nincs benne, sajnos erre nincs magyarázat, csak szidalmak sokasága a fórumokon.

elephone-s7-gesztusvezerles elephone-s7-led-fenyek elephone-s7-turbo-letoltes

Kapcsolatok, hívás, hangminőség

Az Elephone S7-ben egy darab mikrofon található: ezzel zajlik a telefonbeszélgetés és a videó hangját is ezzel rögzíti a készülék. A minőségére nincs panasz, minden esetben jól hallottak a másik végen. A beépített hangszóró minősége kiváló, hangereje megfelelő. A kihangosításra alkalmas egy darab alsó hangszóró teljesítménye átlagos. A magasból túl sok-, a mélyből kevés van, a hangerő lehetne erősebb is. Zenehallgatásra inkább használjunk külső hangszórót.

A készülékben megtalálható a beépített GPS is, mely természetesen hosszabb navigálásra is alkalmas. Az előző szoftverben számos hibát produkált a vevő, de ezt javították és most már hibátlanul fut.

Az ujjlenyomat olvasó a Home gomb alá integrálva az előlapon kapott helyet. Használata kényelmes (én személy szerint nem szeretem, ha a hátoldalon van az érzékelő). Lenyomatból öt féle változatot tudunk tárolni. A feloldási reakció megfelelő, de az érintés pontossága rajtunk múlik. Fontos, hogy megfelelő szögben és kellő nyomásponttal érintsünk, különben a feloldás sikertelen lesz. Az ujjlenyomat mellé beállíthatunk jelszavas, mátrixos vagy PIN kódos védelmet is.

A telefon dual simes, így egyszerre használható benne két külön kártya. Sajnos nagy divat lett a gyártók körében, hogy ha memóriakártyát szeretnénk tenni a készülékbe, akkor az egyik SIM-et távoztatni kell. Ezt az Elephone se tervezte másképp. Szerencsére a 64GB-os tár bőven elég, így a dupla SIM-es használat ettől fogva már nem akadály. A beépített antennák jól dolgoznak, a zalai közlekedésünk során ritkán váltott lejjebb a 4G kapcsolat.

És ha már a 4G-nél tartunk: a készülék támogatja a B20-as hazai hálózatot, ami felettébb örömmel töltött el. Egy átlagos helyen egy átlagos hétköznapon alapjáraton a letöltési sebesség 30Mb/s-, a feltöltési sebesség pedig 20Mb/s volt, de ez függ a felhasználó díjcsomagjától is.

Azt már meg se kell említeni, hogy az S7-ben jelen van Wi-Fi és Bluetooth modul is. Mindkettő jól végzi a dolgát, de néha megmagyarázhatatlan módon eléggé belassult nálam az internet (sebességmérővel is teszteltem), holott más eszközön nem volt ilyen probléma. Ennek kifejezetten örülnék, ha később javításra kerülne.

Kamera

Az S7 két darab beépített kamerája a középosztályt képviseli. Az első érzékelő 5 megapixeles felbontással és kielégítő (f/2.4) fényerővel bír. Szelfikre tökéletes, de emellett a videóhívásokban is megfelelő minőséget produkál (maximum 720p, HD, 30 fps képkocka sebesség). Színvilága kissé eltér a valóságtól, de nyilván nem ezzel fogjunk életünk nagy eseményeit megörökíteni.

A hátsó kamera egy 13 megapixeles f/2.2 CMOS szenzort takar, melyről a gyártó további információt nem közölt. A fényerő mértéke megfelelő. Az elkészült képek többségének színhűsége elfogadható, néhol kissé kékes beütés látható. A szoftver támogatja a DNG formátumot, így a fontos emlékeket később tág tartományban javíthatjuk számítógépünkön (ahogy a DSLR gépeken készült RAW formátumú felvételeket is).

A készített képek minősége nem a csúcsot képviseli, de kellő fény mellett tűrhető fotókat készíthetünk. Ezek teljes méretre nagyítva már mosottak és zajosak, a kromatikus abberáció mennyisége több képen is erőteljesen jelen van.

A kamerában számos beállítási lehetőséget találunk (lásd gyári Android opciók: HDR, GPS helyzetmentés, arcfelismerés, színezet és témák). A hardver tekintetében kiemelném a beépített stabilizátort, mely manapság elég ritkaszámba megy még a csúcskészülékek körében is.

Tesztfotók (Google Fotók link)

Elephone S7 tesztfotók

Tesztvideó:

Videó felvételnél a 4K sajnos nem adott, így csak Full HD felbontásban rögzíthetünk. A minőség teljesen megfelelő, melyet a szoftver segítségével állíthatunk is (a finom mód is elérhető). A képkocka sebessége maximálisan 30 fps lehet.

Akkumulátor

A készülék beépített akkumulátora 3000 mAh, melynek teljesítménye bő egy napra elegendő. A maximális képernyőidő elérheti az 5 órát, nálam négy és fél óra volt a legmagasabb érték. Ez a teljesítmény egy ilyen kaliberű telefonhoz képest kiváló. Ehhez még hozzájön a beépített gyorstöltő funkció, ami 1 órán belül telepakolja az egyébként házilag nem cserélhető telepet. A gyári töltő 10W-os, és 5V/2A erősséggel tölti fel az S7 készüléket.

Összegzés

Az Elephone S7 „személyében” egy mindennapra tökéletesen alkalmazható okos telefont ismertem meg. Igaz hogy a Galaxy S7 szinte teljes koppintásának nevezhető, de mégis benne van az a kínai feeling, ami miatt nem lehet nem szeretni ezt a telefont. A sajnos csak üvegben ívelt kijelző így is pompás, és az akkumulátorra sem lehet panasz. A szoftveren van még mit javítani, de a mindennapos használatot nem akadályozzák az említett hibák.

Aki szereti a Samsung designt, de nincs pénze S7 Edge-re, annak ez a készülék egy jó választás lehet főleg úgy, hogy csupán harmadannyiba kerül. Az Elephone S7 jelenleg még akciós is a Gearbest webáruházban. Rendelhető EU készletről is, mely garantált 1 héten belül vám és áfa nélkül megérkezik hozzád.

PRO:

 • masszív készülékház
 • kiváló képernyő és ívelt hatás
 • jó akkumulátor
 • jó beszélgetési hangminőség
 • nagy memória és háttértár
 • kedvező ár
 • barátságos készülék méret

KONTRA:

 • a hátlap csak műanyag
 • a Wi-Fi néha aggasztóan belassul
 • a kihangosítható hangszóró lehetne jobb és hangosabb is
 • az Android lehetne kidolgozottabb és egyedibb

7 pont