Exkluzív tablet teszt: Lenovo IdeaPad A1

Az idei IFA kiállításon vehettük szemügyre a Lenovo olcsó tabletét, mely 200 dolláros induló árral és előre telepített Android 2.3.4-es rendszerrel kerül forgalomba.

Első benyomások:

A tablet a Pandawill áruházából érkezett egyenesen a kezeim közé (köszönet a kedvezményért és a kiváló support-ért), melyet kibontás után azonnal lencsevégre kaptam. A gép kísértetiesen hasonlít az első Samsung Galaxy Tab-ra, annyi különbséggel hogy nincs benne telefon és modem funkció, azonban a 200 dollárért cserébe egy igazán ütős kis masinát kapunk.

Paraméterek:

Processzor: TI OMAP 3622, 1GHz
Memória: 512MB RAM
Beépített táregység: 2GB (kapható 16GB és 32GB-os változatban is)
Szín: fekete előlap, fehér hátlap
Kamera: 3MP hátlapi, VGA előlapi
Hálózat: WLAN 802.11 b/g/n, Bluetooth 2.1
OS: Android 2.3.4
Képernyő: 7", 1024x600 LED TFT (kapacitív multitouch)
Egyéb: microSD bővítőhely, micro USB csatlakozó, 1db hangszóró, állapotjelző LED, hangerő gombok, giroszenzor kapcsoló, 3,5mm fejhallgató kimenet

Méretek: 195 x 125 x 11.95mm, 400g

Extrák: magnézium ház, üvegborítás, beépített GPS


Doboz

Egy szép, igényes kis dobozban érkezett az Ideapad (vagy kínai nevén Lepad) A1 tablet. A dobozt kibontva elénk tárul a 7” hüvelykes képernyővel szerelt készülék, alatta pedig a Mikulást idéző két piros kis doboz közül az egyikben a töltő, másikban pedig az adatkábel és az üzembe helyezési útmutató került elő. Fülhallgató és microSD kártya nem tartozéka a csomagnak.


Külső

A Lenovo táblagépe általánosságban nézve a középmezőnybe sorolható, mivel „csupán” egymagos központi egységgel és fél giga rammal rendelkezik. Külsőleg nem ez a helyzet, itt jobban összeszedték magukat a mérnökök, és egy ütős burkolatot terveztek hozzá. A külső természetesen műanyag, minőségére panasz nem lehet. A kijelzőt védő felület üveg, azt sajnos nem tudni hogy Gorilla Glass, avagy egy sima mezei lap.

Lényegében mindegy, mert a Lenovo táblája kiválóan ellenáll a nagyobb nyomásnak és karcoknak. A készülékház különlegessége a magnézium váz, így sokkal tartósabb és ellenállóbb mint egy normál tablet. A Lenovo bemutató videójában ezt egy földre történő leejtéssel szemléltetik.

A készülék tetején található a három és feles fejhallgató bemenet, mellette pedig a bekapcsoló/billentyűzár gomb és a mikrofon. Míg bal oldalon semmi, addig a jobb felén látható a giroszenzor kapcsolója (igen, ilyen is létezik), valamint a hangerő-szabályozó gombok. Lent nem maradt más, mint a microSD foglalat, a mini USB bemenet, és a nagy nyílással ellátott hangszóró.

A két kamera közül a kisebb az előlapon, a másik pedig hátlap felső bal szélén helyezkedik el.

A készülék méreteire nem lehet panasz, a maga 7” hüvelykes felületével (plusz az egy centis káva) kiváló kezelhetőséget nyújt a felhasználó számára. A készülék nem tepsi, enyhén domború hátlapja könnyedén illeszkedik az ember kezébe. Tömege csupán 400 gramm, mely ebben a kategóriában igen csak kedvező. A tablet összeszerelése egyszerűen zseniális, nincs illesztési hiba és nem nyekereg, masszív darab.

A képernyő üvegfelülete (mint minden más készüléké) gyűjti az ujjlenyomatokat, viszont annak örültem, hogy könnyedén tisztítható.


Belső

A készülék egy TI OMAP 3622-es procit dobogtat, mely teljességgel elegendő a mindennapi igényeink kiszolgálásához. PowerVR SGX 530-as grafikus gyorsítót tartalmaz, mely könnyedén elbánik a megszokott Androidos játékokkal. Gond nélkül futtatja az autóversenyeket, könnyedén szabdalhatunk a Fruit Ninjával, és szélsebesen üvöltözhetünk a mérges madarakkal.


Képernyő

A 7” hüvelykes TFT képernyő egy TN technológiával gyártott darab, melyhez oldalsó LED megvilágítás társul. Az energiatakarékos megjelenítő minimum 7 órán át használható egy feltöltéssel, mely meglepően jó és sokáig nem kér enni a hálózatból. Érdemes a képet fekvő módban nézni, mivel a jobb oldali megvilágítás álló módban kicsit zavaró lehet. A készülék jobb oldalán a hangerő szabályozó gombok felett egy kis kapcsoló található, mely első ránézésre némító gombnak tűnik (sokáig nem is tudtam mire szolgál), de itt jön a meglepetés: a kapcsoló a giroszenzort aktiválja. Bekapcsolt állapotban így tetszőlegesen forgatható a kép. Jó pont, hiszen sokszor nem kell a menüben turkálni a beállítások eléréséhez.

A képernyő alatt három érintés érzékeny gomb helyezkedik el a következő sorrendben: menü – home – vissza gomb. Háttérvilágításuk erős, viszont a használat után pár másodperccel lekapcsolnak, sötétben így nehéz kezelni a készüléket.

A képernyő felbontása: 1024x600 pixel, 170 ppi (iPad: 132 ppi)


Rendszer

A készülék az Android Gingerbread még aktuálisnak is mondható verzióját futtatja (2.3.4), mely a gyári egyszerű felületével is vonzza a kíváncsi tekinteteket. Aki már látott ilyen rendszert, az percek alatt megszokja (vagy megunja), mivel a Lenovo csak egy szimpla widgettel volt hajlandó felturbózni a gyári Launchert. Az egyszerűségnek ára van, ez az egy widget ugyanis rettenetesen megakasztja a képernyőt, és baromira beszaggat tőle a rendszer. Egy másik főképernyő programmal próbálva már teljesen pozitív érzésem volt.

Nem csak itt, hanem a menüben is láthatók akadások, de mivel ez csak az első szoftver, ezért ezt megbocsátom a gyártónak. Természetesen gőzerővel készül rá a javítás, melyet heteken belül kiadásara is ítélhetnek. Erre is lesz több tucat főzött rom, így nem kell félni hogy esetleg a sok lag között rekednénk.

A gyári böngésző közepesen teljesít, így nem egy szabaduló művész, de általános célokra teljesen jól szolgál. Támogatja a Flash tartalmak megjelenítését, így a multimédiás megoldások sem maradnak ki a repertoárból. Kiemelten ajánlom az Opera böngészőt, mely megfelelő sebességgel jelenít meg minden webes tartalmat, és a scrollozás is szabályos, akadás mentes.

A készülékre jópár előre telepített alkalmazás került, ilyen például az eBuddy csevegőprogram, az Amazon Kindle és a Documents to Go szövegszerkesztő. A tableten alapként a kínai firmware verzió volt telepítve, ezt egyből cseréltem az amerikai verzióra. Magyar nyelv még nincs, viszont később várható lesz a megjelenése itthon is. Rootolni lehet.


Kamera

A készüléken egy előlapi VGA- és egy hátlapi 3 megapixeles fénylesőt találunk. Erre azt mondanám, hogy egy tabletet nem a kamera miatt vásárolunk meg, azonban videóchatre ideális. Minőségük enyhe közepes, megfelelő fényviszonyok között tűrhető fotókat készítenek.
Jelenleg a Skype támogatja- de sajnos nem működik az előlapi kamera, így nem tudunk videóhívásokat lebonyolítani. Reméljük hogy egy frissítés később orvosolja a problémát.

A hátlapi kamera fixfókuszos, videófelvételt VGA (30fps) felbontásban rögzít, vaku nincs.

Tesztképek:


Teljesítmény

Egy közepes processzortól nem kell túl sokat várni, ahogy egy gyengén optimalizált rendszertől sem: a következő pontok jóval a várható szint alatt vannak, ám ismét hangsúlyozom: a szoftver még korántsem kiforrott, így további javítások révén teljesítmény növekedés várható.

Az eredmények:

Nenamark 1: 17,3 pont

Nenamark 2: 11,2 pont

Quadrant: 1107 pont


Zene, multimédia

Zenék hallgatásakor a megszokott droidos kezelőfelület ugrik be, mely tán lehetne szebb is, első ránézésre egy ovis módjára firkantott felület tárul elénk. Sebaj, lehet főzni és témázni, ennek ellenére jól működik az app: kezeli a lejátszási listákat, egy könnyed húzással rendezhetők a zeneszámok, illetve van keverés és ismétlő funkció is. Továbbá az albumképeket is megjeleníti. A tablet lelke egy AC ’97 kompatíbilis hangchip, mely 24 bites mintavételezéssel adja ki a hangot a jó minőségű és kellően hangos beépített hangszórón keresztül. Természetesen bármilyen fejhallgatót csatlakoztathatunk hozzá.

Filmek terén jól teljesít a készülék, a beépített lejátszó ugyan még a DVD minőségű filmet is szaggatva játszotta le, de más alkalmazással kipróbálva már tökéletes volt a kép. Személy szerint a Rockplayer-t kedvelem, mellyel egyszerűen élmény mozizni ezen a készüléken is. A képernyő fényereje és betekintési szöge is megfelelő a filmek lejátszásához.


Adatátvitel

A három megszokott adatátviteli lehetőség közül csak kettő van jelen a készülékben, mivel az alacsony ár miatt a mobilnet opció kimaradt a készülékből. Viszont van Wi-Fi és Bluetooth, mindkettő jól végzi a dolgát.


Tárolóegység

A készülék 2-,16- és 32 GB-os felépítésben kapható, én a legkisebb 2GB-osat rendeltem meg a Pandawill-től. A két gigás tárhely több részre oszlik, hiszen a készülék belső ROM-ja is ebből az egységből gazdálkodik, így SD kártyaként csak 1GB-os területet használhatunk fel. Szerencsére a fiók mélyén rátaláltam egy 2 gigás Sandisk kártyára, így nem volt gondom az adatok elhelyezésével.


GPS

A beépített GPS chip már-már egyedülálló az olcsó tabletek között. A Lenovo A1 természetesen megkapta ezen opciót, így akár az autó szélvédőjére tapasztva indulhatunk világot látni. A készülék az összes Androidra írt navigációs programmal megbírkózik. Sygic és Google Maps alkalmazásokkal teszteltem probléma mentesen. A Sygic 11-es verzióját kifejezetten élmény használni a hatalmas hét colos képernyőn. Hatalmas pirospont.


Akkumulátor

A beépített (nem cserélhető) akkumulátor 3550 mAh teljesítményű, mely egy 7-es tabletnél bőven elég. Egy teljes feltöltéssel 7 óra böngészést bír, nálam erős használattal szépen kibírt egy teljes napot. Alkalmi nyomogatással akár 2-3 napot is eldöcög. Töltési ideje hálózatról kb.: 4-5 óra, számítógépről 5-6 óra is lehet.


Összegzés

Ezen tesztben megismerhettük a Lenovo 200 dolláros tablagépét, mely az Amazon Kindle Fire és a Nook Color géphez hasonlóan az alsó árkategóriában veszi fel a versenyt a piacon.

A beépített offline is használható GPS, a szép képernyő, az árhoz viszonyítva izmosnak mondható hardver, valamint a Wi-Fi és Bluetooth kapcsolat és kiváló anyagminőség miatt is érdemes ezt a készüléket választani.

A készüléket a kínai Pandawill áruházból rendeltem, a szállítás másfél hét volt. Az eszköz sérülések nélkül gondosan becsomagolva érkezett. A magyar vámnak pedig egy nagy fekete pont, hogy másfél hétig ültek a csomagon. Összességében így három hét után kaptam meg a készüléket. A fizetés egyszerűen, Paypal segítségével történt.

Pro:

- szép képernyő
- offline navigáció
- magnézium váz
- hosszú akkumulátor időtartam
- kedvező ár
- Android rendszer

Kontra:

- gyengén optimalizált OS
- helyenként lassú működés
- nem működik a Skype videóhívás

Köszönet a Pandawill áruháznak a készülékért. A Lenovo Idepad A1 itt megvásárolható.