Google Nexus 5 bemutató: első nap

Google Nexus 5 bemutató: első nap

Nexus 5 első bemutató

A több mint 2 éve debütált első Ice Cream Sandwich rendszert futtató, első HD képernyős Google csúcsmodell, avagy a Samsung Galaxy Nexus ezennel nyugdíjazásra került, helyére pedig megérkezett a mindent elsöprő új modell: a Nexus 5. A novemberben bemutatott készülék a Google egyetlen mérvadó referencia telefonja, mely az elkövetkezendő 12 hónapban fogja "uralni" a világot, és a népszerű Androiddal a fedélzetén mutatja majd a helyes irányt.

A készülék hivatalosan még nem kapható Magyarországon (de már szállingóznak be az első példányok), azonban a szomszédos országokban jó áron beszerezhető. A miénk is egy ilyen példány, 2 év LG garanciával és természetesen kártyafüggetlenül, 399 aurós áron (16GB). A készülék fekete és fehér színben kapható, 16GB- vagy 32GB beépített táregységgel.

Első látásra nem tűnik egy hivalkodó telefonnak, olyan egyszerű, de mégis letisztult design jellemzi. Belül már nem ez a helyzet, hiszen minden földi jóval megáldották: az idei év legerősebb mobil hardverét kapta meg, természetesen a legújabb Android 4.4 Kitkat operációs rendszerrel, melynek verziószáma már 4.4.2-nél tart, és a megjelenés óta sok fontos javítást kapott.

A készülék az első indulását csak egy szoftverfrissítést követően tette meg, a gyárilag telepített 4.4 csak update után volt hajlandó elindulni. Mindeközben úton voltam hazafelé, így meglehetősen lassan töltődött lefelé a szoftver. Az első rendszerindulás (majd a többi is) piszkos gyorsan történik, majd az indítás után a szokásos beállításokat elvégezve végre birtokba vehettem a telefont. Aki ilyenkor már a rootoláson, és főzött ROM-okon gondolkodik, az első lépésben tegye meg a bootloader feloldását, hiszen a belakott telefonnál történő unlock az összes adat törlését eredményezi.

Én ezzel nem törődöm, hiszen az első egy-két hónapban igenis legyen rajta a gyári szoftver, és igenis ismerjük meg rendesen a készülék minden gondját-baját.

A telefonon gyárilag található egy képernyővédő fólia, melyet érdemes azonnal levenni, hiszen a rajta látható "nexus 5" felirat nagyon zavaró, valamint hátul a kamerán is találunk egy védőréteget, amit szintén érdemes leszedni. A mobil anyaghasználata teljesen kielégítő: műanyag az egész készülék, azonban nem az a gagyi Samsungos hatás, hanem a HTC One X-ben is megismert puha tapintású felület jellemzi. Az eddgi beszámolók alapján egyelőre nem kell félni a hirtelen kopástól, de ez az anyag érzékeny, ezért érdemes hozzá vásárolni valamilyen márkás tokot vagy hátlapot. Nekem már úton vannak Amerikából a Spigen tokok (3 féle), ezekről szintén lesz egy kis teszt.

Nexus 5 hátlap fotó

A képernyő viszont egyszerűen elképesztő: a 440 ppi képpont sűrűséggel rendelkező megjelenítő 5 incses és Full HD felbontású, a pixelek szabad szemmel nem láthatók, egyszóval gyönyörű. Erre jön még az IPS technológia, melynek köszönhetően oldalról is jól látszik és a színekkel sincs probléma. Az AMOLED után elsőre szokatlan és fakó, de színhűsége annál sokkalta jobb. Gondoljunk bele, hogy a professzionális monitorok is egytől-egyik IPS technológiát alkalmaznak.

Az első napokban szépen belaktam a telefont. Alkalmazásokkal nem volt gond, mindegyik szépen fut és nem zabálják az akkumulátort. Ez utóbbi erős használat mellett 1 napot szépen kibír, átlagos mobilozás mellet pedig akár 2-3 napra is meghosszabbítható. Az akku 2.300 mAh-ás.

Szó volt bizonyos típushibáról is az első gyártású (rev 11-es) Nexus 5-ök körében, miszerint a hangszóró halk és a készülék oldalsó gombjai lötyögnek. Ez természetesen nem garanciális hiba, nálam nem észlelhető, minden rendben van a készülékkel. Amúgy hamarosan lesz belőle egy rev 12-es kiadás, mely nagyobb hangszóró nyílást és szorosabb gombokat hoz. A telefon hangminősége nagyon jó, a hívó felet szép tisztán lehet hallani, ő pedig szintén jól hallja a hangomat. A csengetés ereje is megfelelő, bátran mondhatom hogy fényévekkel jobb mint a Galaxy Nexusé.

Első körben ennyit szerettem volna, nemsokára jön a folytatás a további tapasztalatokkal. Kérdezni lehet :) A Galaxy Nexus viszont eladó, szép megkímélt állapotban, két akkumulátorral és hátlappal, tokkal és még áprilisig érvényes gyártói garanciával.

LG Nexus 5 paraméterek:

  • Qualcomm Snapdragon 800 négymagos processzor (Adreno 330 grafika)
  • 2300 mAh akkumulátor
  • 5" Full HD IPS képernyő
  • 2GB RAM
  • NFC, Bluetooth 4.0, WLAN
  • 8 megapixeles HDR+ kamera