Hawkeye Firefly Q6 sportkamera teszt: olcsó drónok megmentője

Hawkeye Firefly Q6 sportkamera teszt: olcsó drónók megmentője

Aki ismeri régebbről a Mobius akciókamerát, annak a Firelfy Q6 külseje nem lehet újdonság. A lapos, gyufásdoboz méretű kamera tudása magas, simán felveszi a kesztyűt más magasabb árú termékkel. A Firefly Q6 bármilyen drónra felszerelhető, ezáltal hasznos kiegészítője lehet eme repülő kütyüknek, hiszen a legtöbb drón kamerájának a képminősége egyszerűen vállalhatatlan. Így aki nem szeretne százezreket költeni egy márkásabb drónra, annak egy tisztességes megoldás lehet egy olcsóbb quadkopter és a Hawkeye kamera párosa pár tízezerből.

Bontsuk ki

A Firefly Q6 egy apró dobozban érkezett, melyben magát a kamerát találjuk egy pár lapos útmutatóval, USB adatkábellel (mini USB) és egy külső forráshoz használható kábellel együtt. Van még a csomagban egy kis gyűrű, mely a lencsére szerelhető fel annak védelme érdekében. A készített fotókon a lencsvédő végig rajt volt (inkább rajt maradt). A kamera már jó ideje a piacon van, de népszerűsége töretlen. Szoftveresen és hardveresen is remek alkotás. Több frissítést kapott az elmúlt időszakban, melyek még jobbá tették az amúgy is jól működő szerkezetet.

Firefly Q6 teszt

Külső

A borítása egy puha érzetű réteggel bevont műanyag, mely nem csúszik. A két oldala és az alsó rész teljes felülete lyukacsos, a hűtés tehát így megoldott. A fejrészen található a domború, nagy látószögű, 7 tagból álló lencseszerkezet, mely alatt egy Sony IMX 078 típusú szenzor dolgozik. A kamera négy szélén egy-egy piros LED található, mely a működési állapotokat jelzi egy hozzá kapcsolt belső csipogóval együtt. Ezek kikapcsolhatók, így a kamera feltűnés nélkül is használható. Sajnos vízállóság terén nincs védelem, és vízálló tokot sem lehet kapni hozzá.

Firefly Q6 teszt

Ebben az árkategóriában csodálatra méltó a felső részre épített OLED képernyő. Ez ugyan nem színes, és a képanyagot sem mutatja, ellenben a teljes menüszerkezet látható és a mellette levő négy segédgombbal az összes funkció elérhető és vezérelhető. A megjelenítő tűéles és napfényben is látható. Nem fogyaszt sokat, így ki nem kapcsolható, tehát ez a rész mindig világítani fog a használat során. A menürendszer egyszerű és logikus. Azonban egy adott funkció eléréséhez sokat kell lépdelni, hiszen rengeteg beállítási lehetőséget kínál a kamera.

Firefly Q6 teszt

A hátsó részt is érdemes megemlíteni, hiszen a csatlakozók itt kaptak helyet. Van egy mini USB kimenet a számítógépes kapcsolathoz és töltéshez, van egy mini HDMI kimenet és a microSD kártya nyílás, melybe könnyedén bepattintható akár egy 128GB-os kártya is. Azért ne feledkezzünk meg az RST feliratú kis lyukról sem, ugyanis a kamera lefagyása esetén ezzel indíthatjuk újra. A tesztidőszak alatt nem merült fel probléma a kamerával, nagyon gyorsan reagált mindenre, nem volt fagyás és újraindulás.

Paraméterek

  • Novatek 96660 chipset és IMX078 hátsó megvilágítású CMOS szenzor
  • Video felbontás: 4K 24fps, 2.5K 30fps, 1080P 60fps vagy 30fps, 720p 120fps, VGA 30fps
  • Video kodek: H.264 MP4 (választható normál illetve magas felvételi móddal)
  • Beépített Gyro stabilizátor (kikapcsolható)
  • Beépített 0.7 inches monokróm OLED megjelenítő
  • Akkumulátor: 700mAh (4K-ban 1 óra felvétel), 5V/1A
  • Fényképezés: 16M, 8M, 5M (csak JPG)
  • Time-lapse képesség: 0.5s, 3s, 5s, 10s, 30s időközökkel
  • Beépített képjavító: WDR (Wide Dynamic Range)
  • A kamera tömege: 41 gramm

A Firefly Q6 41 grammos kiemelkedő a kategóriában, viszont rögzítési lehetőségben elég szegényes a hivatalos kínálat. Drónos tartót találtam hozzá, azonban kerékpáros vagy motoros rögzítési lehetőséget nem igazán. Így egyelőre csak kocsiban tudtam tesztelni, viszont a Youtube-on látható „ötletek” nagy számban részesítik előnyben a befőttes gumi és kétoldalú ragasztó használatát.

Firefly Q6 teszt

Videó és fotó

A kamera fényképek és videók készítésére is alkalmas. Fotóknál maximum 16 megapixeles felbontást érhetünk el, melynek minősége egészen tűrhető. Mivel a lencse nagylátó, így a kapott képek eléggé magukon viselik a hordós torzítás jeleit, és ezen a beépített korrekciós lehetőség sem segít. Számítógépen természetesen kis munkával javítható az anyag. A videóknál már jól jön a széles kép, a 120 fokos látószög ugyan nem a legnagyobb, de utcai és légi felvételnél tökéletes. A menüben természetesen megtalálható a torzítás kiküszöbölésére kialakított menüpont a széles látószög csökkentésének lehetőségével együtt. A kép elforgatására is van lehetőség. Ha valami miatt fordítva tudjuk csak felszerelni a kamerát, akkor a menüben egy gombnyomással elforgatható a kép 180 fokkal.

Firefly Q6 tesztfotók

A videófelvétel valós 4K megoldást kínál maximum 24fps-ben. Valljuk be, azért mehetett volna az 30fps is, hiszen az a pár képkockás kihagyás egy kicsit meglátszik a felvételeken (remélem csak a kártya sebessége miatt volt ilyen. Mondjuk nem szabadna. Samsung Evo 64GB class 10).

A képminőségre azonban nincs panasz. Igaz, hogy szinte minden beállítás megváltoztatható (ISO, képfrissítés, fénymérés, kontraszt, expozíció, telítettség, élesség), de az alapbeállítás teljesen jó választás minden felvételhez. A Wide Dynamic Range (WDR) funkció pedig csak hab a tortán. Ez a lehetőség megnöveli a kép dinamikáját, így kicsivel jobb minőségű felvételt kapunk a rögzítés során. Én azonban kikapcsoltam a funkciót, mivel a túlhúzott színek kissé zavartak.

A minőségről annyit, hogy a széles látószög miatt a kép széle kissé homályos és a színek is kékesebbek (főleg napsütésben), de borús időben sokkal jobb felvételek készíthetők mint mondjuk egy csúcs Mate 20 Pro telefonnal.

Mindegyik felbontást kipróbáltam a teszt során, de a legjobban a 2.5K jött be. A legjobb minőség és a beépített stabilizátor aktiválása után teljesen használható felvételek rögzíthetők. Itt stabilan megvan a 30fps, valamint az akkumulátor sem merül annyira (több, mint egy óra), mint a magasabb 4K-s felbontás esetében.

A készülék lassított felvételi lehetőséget is kínál 720p 120fps sebességben. Mai szemmel nézve nem nagy szám, a vételárhoz képest pedig teljesen reális. A beépített mikrofon kellően érzékeny, így a felvételekhez rögzített hang kellően hangos és tiszta.

A beépített gyroszenzor kiváló, bekapcsolva remekül stabilizált felvételt kapunk minden méretben.

Összegzés

A tesztidőszak alatt teljesen meg voltam elégedve a kamerával. Apró mérete révén bármilyen járműre rögzíthető, de a zsebünkben is lazán elfér a 40 grammos kis csoda. Az OLED képernyő igazi kiváltság ebben a kategóriában és a 4K videó minősége is remek. Legjobban a Xiaomi akciókamerákhoz tudnám hasonlítani, viszont a Firefly jobb fotókat készít, és a stabilizátor jelenléte sem elvetendő.

No meg persze a nagyon alacsony ár sem, ami 56 dollár, azaz 16.000 Ft

A kameráért köszönet a kínai Bangood áruháznak. Ha tetszett a termék és szívesen megvásárolnád, az alábbi linken megteheted. Választható hozzá EU vámmentes szállítás is. Nekünk 1 hét alatt megérkezett a termék, mely Kínából rettenetesen nagy sebesség.

Vásárlás (Bangood)

Videók