HD hang a Telekomnál és a Telenornál. Ismerjük meg közelebbről!

HD hang a Telekomnál és a Telenornál. Ismerjük meg közelebbről!

HD hang Telenor és Telekom ingyen

A Telekomnál augusztusban, a Telenor hálózatán pedig szeptembertől elérhető a HD hang szolgáltatás, mely az eddig használt alacsony frekvencia spektrumot emeli meg szélesebb tartományba. A HD hang a nevéből értetődően jobb és tisztább hangminőséget produkál, olyan mintha éppen Skype-on vagy Viberen beszélgetnénk.

A technológia hátteréről

HD Hang (HD Voice, azaz Adaptive Multi-Rate Wideband – AMR-WB) jobb hangminőséget kínál szélesebb frekvencia-spektrumon. Az új HD hangátviteli szabvány szélesebb akusztikus frekvenciatartományban (50-7000 Hz a hagyományos 300-3400 Hz-hez képest) még több beszédjelet képes továbbítani. A HD Hang technológia kiszűri a zavaró háttérzajokat, az eredmény teljesebb, tisztább és természetesebb hatású hangzás.

A technológia csaknem 25 évre nyúlik vissza, amikor is a G.722 szabványcsaládot kezdte továbbfejleszteni a Nokia és a VoiceAge, mely az AMR hangkódolás alapja lett. Hogy miért nem lett korábban bevezetve a szolgáltatás? Sajnos az akkori időkben, sőt még az elmúlt pár évben nem nagyon volt olyan készülék, mely támogatta volna a technológiát, sőt még a szolgáltatók hálózata sem állt készen arra, hogy a megnövelt sávszélességű hangot továbbítani tudják. Ennek az ideje most érkezett el, így a Telekom és Telenor a már lezárult tesztidőszak után kínálja ingyenesen szolgáltatását bármely ügyfél részére.

HD hang 2013

A HD hang minden feltöltőkártyás és előfizetéses csomaggal együttműködik. Nem kell kérni a bekapcsolást, hiszen mindenkinél aktiválva lett, így csupán annyi a teendőnk hogy a készülékünk hálózatválasztó menüjében a 3G(UMTS), vagy a 4G beállítást válasszuk. Ahol nincs 3G lefedettség, ott továbbra is a régi megszokott hangminőségben beszélgethetünk.

Egyelőre csak a szolgáltatók hálózatán belül működik a HD hang, tehát aki Telekomból Telenorba szeretne HD-ban tárcsázni, annak még sajnos várnia kell. A Vodafone-nál egyelőre még nincs tervben a szolgáltatás indulása.