Honor 8 teszt: elit ragyogás Karácsonyra

Honor 8 okostelefon teszt

Amikor először megláttam a készülék sajtófotóit, sejtettem hogy ez lesz a gyártó eddigi legnagyobb dobása: ez köszönhető az új külsőnek, a bivalyerős belsőnek és az alacsony árcédulának. Az egy hetes tesztidőszak alatt ritkán hagytam magára a telefont, annyira magával ragadott az egyénisége. Ezt az elismerést igen sok pozitív apróság határozta meg.

Honor 8 teszt

Külső

Voilá, új doboz érkezett!

A régóta használt zöld csomagolást egy két fiókos kis fehér doboz helyettesíti, melyben oldalával becsúsztatva találjuk meg a készüléket. Míg az egyik fiók a SIM tálca tűjét tartalmazza egy rögzítő kártya társaságában, addig a másik vaskosabb rekeszben a töltő és adatkábel figyel ránk. A csomagban még egy fülhallgató is helyet kapott, mely ma már a drága készülékeknél is ritkaságnak számít.

Honor 8 teszt

Nálunk a fehér-ezüst színű járt, mely összeállítás mára már nem csak a hölgyek körében kedvelt. Nekem ugyan a sötétebb árnyalatok jobban tetszenek, de kérdés nélkül a fehér szín az, ami a gyönyörű képernyőt kiemeli. Az anyaghasználatra még soha nem volt panaszom a Honoroknál, és szerencsére itt is nagyon pontosak az illesztések. A keret fémből van, a többi rész pedig üvegborítást kapott. Sajnos a készülék ennek köszönhetően nagyon csúszik, így érdemes hozzá beszerezni egy masszív tokot. Igaz így már nem teljes az élmény, hiszen pont a legszebb részeket takarjuk el a külvilágtól. A karcolásokra figyelni kell: hiszen hiába az edzett üveg, sajnos könnyedén hagyhatunk emlékezetes pillanatokat (bocsánat: történetet) a burkolaton.

Képernyő

Az LTPS megjelenítő egy 450 nites fényerősségű panel, mely pontosan 5.2 inches és Full HD felbontású. A fehérek valóban fehérek, nincs sárgulás, a színek élénkek. A manapság trendi 2.5D borítás itt is jelenlétét teszi, a kissé Edge beütésű üveget nagyon élvezetes érinteni.

Alaplap

A prémium burkolat alatt egy igencsak erős szerkezet lapul, egy Kirin 950 chipset nyolc magos processzorral (4x2.3GHz Cortex-A72 + 4x1.8GHz Cortex A53) és Mali-T880 MP4 megjelenítővel. A Full HD felbontás meg sem kottyan neki, és a bonyolultabb számítások se tartanak sokáig (megjegyezés: minek ide QHD?). A benchmark eredmények is kedvezőek, sok tesztben a Samsung Galaxy S7 mellett holtversenyben áll, pedig árban majdnem feleannyiba kerül a Honor 8. Az én készülékemben 32GB tárhely tett szolgálatot, de létezik belőle 64GB-os kiadás is. A memória (RAM) mindkét változatban 4GB, mely 2016-ban több mint elég.

Honor 8 teszt

Kapcsolatok

Van 4G LTE (Cat 6) kapcsolatunk (mely itthoni hálózatokon is működik), és jelen van a Wi-Fi (internet, képernyő tükrözés, hotspot), Bluetooth (4.1 LE) is. NFC-t is kapunk és a Wi-Fi hotspot is szépen teszi a dolgát. Az antenna hatótávolsága kiváló, rendkívül érzékeny. A készülék két SIM kártyát fogad, mindkettő nano SIM lehet, az egyik helyére pedig bepakolható a microSD kártya. A két SIM egyszerre lehet aktív, ezt a kiváltságot már rég dalolják a Honorosok. USB-ből már C verziót kapunk, a töltőfej az új „szabadon forgatható” módszerrel kapcsolódik a készülékhez. A GPS modul ma már mindenütt alapkövetelmény, gyorsan talál jelet és szépen tartja is. Ezek mellé kapunk egy ritkaságszámba menő infravörös távirányítót, tovább a hátlapra épített ujjlenyomat olvasó még mindig béna helyen van (köszi Apple), viszont pattog mint a bolha, azaz azonnal felismeri az ujjbegyet, még ha kissé félreeső pozicióban tartjuk is.

Honor 8 teszt

Fényképezés

Nem kell kertelni, hiszen a Honor 8 a nemrég megjelent Huawei P9 féle dupla kamerás megoldását kapta. Már a Honor 6 Plusban is jelen volt, de most nőtt a felbontás és a minőség is sokat javult. Igaz, hogy a Leica lencsepáros megmarad a P9 fronton, de a színes-monokróm tag így is szép párost alkot.
A 12 megapixeles képek egy pillanat alatt elkészülnek (legyen az sorozat is), és a gyors tárhelynek köszönhetően azonnal el is tárolhatók. A kamera szoftvere bő lére van eresztve (pozitív értelemben), hiszen a gyorsmódtól kezdve a manuális beállításokon át mindenki a kedve szerint használhatja a telefont. A beállításokat egy bal húzással elérhetjük, ezen belül akár HDR-, panoráma és time-lapse módot is választhatunk. A kamera mellett egy dupla tónusú LED villanó is helyet kapott.

Videófelvételből a 4K kimaradt, de a Full HD mellett lélegzetelállító lassított kisfilm is készíthető. Nálam néha megakadt a felvétel, de reméljük hogy ez csak szoftverhiba volt.

Honor 8 tesztfotó a hévízi tóról

Energiamegmaradás

A Honor 8 beépített akkumulátor kapott, mely házilag egy nem cserélhető 3000 mAh-ás telep. A Honor 6 Plus után nagy érvágás a kisebb kapacitás, mellyel a két nap sajnos semmilyen trükkel nem érhető el. Az 1 napos üzemidő viszont garantált, de számos fotó és videó készítése esetén (esetleg 4G-n lógva) még kevesebb is lehet.

A Droid

A készüléken Android Marshmallow 6.0 fut szélsebesen és hibátlanul, ezt pedig még pluszban feldobja a Huawei EMUI 4.1 felülete. Ez a felület nagyban hasonlít a Xiaomi telefonokon látottakhoz, mely a sok apró hasznos megoldástól lesz fényévekkel jobb, mint a gyári Android felület. És ezt úgy mondom, hogy 100%-ig Nexus párti vagyok. Az akku kijelzés remek, a beépített tárhelytisztító és figyelőprogram remekül működik és nem spamel. A hívásfunkciók kényelmesek: mint például az, hogy kijelzi a hívó fél csörgetését másodpercekben, így tudjuk hogy ha valaki csak megcsörrent- vagy éppen türelmetlenül nyomatja nekünk a hívást.

Honor 8 teszt

Összegzés

A Honor ismét kitett magáért, hiszen egy remek hardver zsúfolt bele egy még remekebb üveg – fém házba. Mindegyik színben pompásan mutat, a mostanság divatba nyomott kék színben is kellemes a kinézet. A ragyogó képernyő és a villámgyors nyolcmagos processzor már csak hab a tortán, a 139.900 Ft-os árcédula (csakis a hazai konkurensekhez képest) kellően szép. Aki karácsonyi ajándéknak okostelefont választana, annak ajánlott elgondolkozni a Honor 8-on.

Pro (+): kiváló képernyő, prémium anyaghasználat és összeszerelés, adatátviteli kapcsolatok tárháza, remekül teljesítő dupla kamera, alacsony ár.
Kontra (-): gyenge akkumulátor, néha erősen melegszik, rendkívül csúszós üvegborítás

9 pont