Jitti: ingyenes forgalomfigyelő rendszer mobilra

A magyar fejlesztésű jitti alkamazás segítségével azonnali információkat láthatunk közlekedés közben a forgalom helyzetéről mobilunkon.

A különleges, ám egyedi alkalmazás Windows Mobile és iOS (iPhone) alapú készülékekre érhető el, amely később bővülni is fog.

A program működése:

A Jitti megmutatja a forgalom pillanatnyi sebességét, így a Jitti Klub tagjai eldönthetik, melyik útvonalon induljanak el, vagy merre kerülhetik ki a torlódást.

A szoftver az utakon autózó, GPS vevővel rendelkező smartphone-os felhasználóktól gyűjt helyzet és sebességadatokat, és ezeket mobil adatkapcsolaton felküldi a szerverközpontba. A szerverközpont a beérkező adatokból statisztikai elemzés segítségével elkészíti az adott terület (utca/útszakasz, közút, város, ország) azonnali, időszaki vagy összesített „sebességtérképét”, majd kirajzolja, és elérhetővé teszi az interneten, illetve real-time küldi vissza a felhasználók okostelefonjának képernyőjére.

A Jitti így olyan szolgáltatást nyújt, amely a közösség kezében meglévő mindennapi eszközökkel 2-3 perces késleltetéssel szinte pillanatnyi és automatikus forgalmi információt biztosít, felhasználóbarát módon megmutatja a forgalom aktuális sebességét, így segít a közlekedésben, a forgalmi torlódások azonnali felismerésében és a jól járható utak kiválasztásában. Az autós eldöntheti, melyik útvonalon induljon el, vagy merre kerülheti ki a torlódást, ezáltal élhetőbb, gördülékenyebb lesz az autóban töltött idő.

A forgalmi információ a felhasználók közösségének köszönhető, a közösségnek és a szolgáltatásnak is érdeke, hogy minél többen használják a rendszert. Cserébe a rendszer ingyenesen nyújtja a forgalmi alapinformációkat a felhasználók számára, illetve az emelt szintű szolgáltatások keretében, havidíj mellett egyéb tájékoztatásokkal és szolgáltatásokkal látja el a résztvevőket. Minél nagyobb közösség használja az alkalmazást, annál több és pontosabb adatok áll rendelkezésre.

A használat teljesen automatikus, az adattovábbításhoz és megjelenítéshez az alkalmazás elindításán kívül semmi egyebet nem kell tenni, nem kell vezetés közben telefonon forgalmi központot hívogatni, vagy gombokat nyomogatni.

Forrás és az alkalmazás letöltése a hivatalos oldalon