Lark Cumulus 6 HD okostelefon teszt: tescós húsnak híg a leve

Lark Cumulus 6 HD okostelefon teszt

A történet ott kezdődött, hogy szükség lett volna egy nagyon olcsó, de azért minden apróságra jól használható okostelefonra, amely pár röpke hónapig szolgálta volna olvasónkat egy végleges csúcskészülék érkezéséig. Sok készülék szóba jött a kínai mobiloktól kezdve a hazai felhozatalig. Sokáig ment a töprengés, hogy most akkor melyik készülék legyen a kiválasztott, de egy a nap a tapolcai Tescóba belépve megpillantottam (mivel engem kértek meg, hogy nézzek egy „jó” mobilt 18 ezerig) a kiárusítás plakáttal jelzett polcot, ahol rengeteg kifutó szériás készülék várakozott igazán csábító árcédulával.

Ekkor már megnyugodtam, hogy a kínai rendelést elfelejthetem, hiszen itt kapásból jobb mobilt kapok mint hogy hónapokat várjak az áfával sokkal többe kerülő kevesebb tudású eszközre. Így került a választás a Lark Cumulus 6 HD készülékre, mely a feltüntetett ár és a rajta található specifikációk alapján instant vételnek tűnt. Sajnos csak annak tűnt, mivel a valóságban már teljesen más volt a helyzet.

Doboz, külső

A telefon egy közepes méretű fehér dobozban kapott helyet, melyen minden olyan paraméter fel van tüntetve, amit a vásárló tudni szeretne a fizetés előtt. A készülék gondosan be van csomagolva, ahogyan a tartozékok is: van hozzá egy töltő, egy adatkábel, egy kis útmutató füzet, egy sztereó fülhallgató és a készülék képernyőjén egy gyárilag elhelyezett védőfólia.

A Lark készülék anyaga száz százalékban műanyag (még talán a képernyő sem üvegborítású, hanem normál plexi), de a minőségére nincs panasz. A bevonat a manapság divatos csúszásmentesített gumis technológiával készült, így nem egy bazári koppanós – csúszós készüléket kell a kezünkben tartani a használat során.

Lark Cumulus 6 HD hátoldal

A kezelőszervekből megkapjuk a készenléti (power) kapcsolót és a két hangerő szabályozó gombot. Hátlapon a kamerát és kihangosítható hangszórót találjuk, lent a micro usb csatlakozót, a képernyő felett pedig a beszélgetéshez használatos hangszórót és a környezeti érzékelőket láthatjuk. De van még egy fejhallgató kimenet is, melyhez a gyári fülesen kívül más is használható.

Képernyő

A Lark Cumulus 6 HD az alacsony ár ellenére egy hatalmas 6 inches képernyőt kapott, melynek felbontása csak HD (720 x 1280 pixel), viszont maga a panel szerencsére IPS és a betekintési szöge és képminősége majdnem hogy kiválónak mondható. A böngészés és kezelés élmény a hatalmas képernyőn, melynek csupán az a hátránya hogy kissé pixelesnek látszik.

Lark Cumulus 6 HD képernyő

A belső erő

Nem voltam elájulva a telefon teljesítményétől, mivel egy igencsak elavult, de azért még használható MTK (típusa ismeretlen) négy magos processzort kapunk 1.3GHz-es működési frekvenciával. Ehhez jön még kemény 1GB RAM, ami éppen hogy használhatóvá teszi a telefont (hála az Android Lollipop korszerű memóriakezelésének).

Háttértár

A beépített háttértár tesztkészülékünkben 8GB volt, melyből 4GB szabadon felhasználható. A tár típusa eMMC, verziószáma ismeretlen. Ez édes kevés a mai világban, de szerencsére bővíthető micro sd kártyával egészen 32GB-ig.

Szoftver

Mint már fentebb jeleztem, a Lark készüléken Android Lollipop 5.1 operációs rendszer van előtelepítve, mely a többi kínai telefonhoz hasonlóan stock, tehát a gyártó saját support programján kívül más érdekességet és fejlesztést nem találunk benne. Természetesen Play áruház ebben a készülékben is van, így a kedvenc alkalmazásaink percek alatt beszerezhetők és a felület is témázható (lásd Nova Laucher vagy Google Asszisztens). A telefonban van szoftverfrissítési lehetőség is, de elérhető update hiányában ezt nem tudtam értékelni és szerintem senki más sem fogja.

Lark Cumulus 6 HD Antutu eredmény pontszám

Kapcsolatok, hívás, hangminőség

Ilyen alacsony árnál nyilván megkérdezzük, hogy van e egyáltalán a készülékben Wi-Fi vagy Bluetooth. Igen van, sőt még beépített GPS-t is kapott az eszköz. A Wi-Fi támogatja a b/g/n szabványt, a Bluetooth pedig 4.0-ás verziószámmal rendelkezik. A GPS modult nem tudtuk tesztelni (de a benchmark app felismerte), a többi kapcsolat is rendesen tette a dolgát a megfelelő előírt sebességen.

A készülék két SIM kártyát fogad, amit a microsd kártya mellé lehet tenni a hátlap alá, az akku felett becsúsztatva. A beépített modem csak a 2G/3G HSDPA/HSPA kapcsolatokat támogatja, 4G nincs benne. A két SIM pedig egyszerre lehet aktív, és állítólag egyszerre is használhatók (dual sim, dual standby).

A kihangosított hangminőség (Youtube, letöltött zene) közepes. Kevés a mély, sok a magas: ez a készülék is a halláskárosító okostelefonok közé tartozik.

Kamera

Sok szót nem érdemes pazarolni a kamerára, mert sem az előlapi (2 megapixel), sem pedig a hátlapi (8 megapixel) nem remekel igazán. A készített képek zajosak és színtelenek, továbbá a lencse rossz minősége miatt eléggé homályos szélű felvételeket kapunk. A kijelzőn visszanézve tűrhető a minőség, de például egy nagyobb tévén nézve már nem olyan fényes a helyezet. Autófókusz és LED villanó szerencsére van, és a kamera app is jól teszi a dolgát a szokásos Androidos beállításokkal egyetemben. A vakut külön alkalmazással is tudjuk használni akár zseblámpaként is.

Videofelvétel szerencsére van, de maximum csak HD méretig tud rögzíteni.

Akkumulátor

Az akkumulátor nem egy combos választás ebbe a hatalmas készülékbe, és a rövid használat során sem remekelt. A 2300 mAh kapacitású telep nagyon gyengécske, gyorsan merül és a kijelzés sem egyezik a töltöttséggel. Kb. 2 órás használat és 60%-os töltöttség mellett kikapcsolt a készülék és töltőre rakva már 1%-os akkuállapotot jelzett a képernyő.

Összegzés

A készülék ár-érték arányban nagyon jó választás lehet annak, aki pár hónapra szükségtelefonként birtokolná ezt a lengyel-kínai jószágot. Potom 18000 Ft-os összegért egy szép és nagy 6 inches képernyőt plusz egy strapabíró operációs rendszert kapunk beépített GPS vevővel egyetemben 2 év garanciával. Sajnos a mi készülékünk nagyjából fél napot bírt, aztán feldobta a talpát úgy, hogy a bekapcsoláskor felvillanó Lark logó 2 másodperc után eltűnt és kikapcsolt a készülék. A Tescó elismerte a hibát és visszavette a készüléket. A két év jótállás nagyon jónak mondható, így ezt (és a többi hasonló) készüléket csak az válassza, aki szereti gyakran látogatni a szervizeket és szereti, hogy az élete telefon nélkül fenekestől fel legyen forgatva akár többször is. Ez a márka és társai (iLike, MyPhone) igencsak megbízhatatlanok (Tescós alkalmazott is megerősítette), így ezek helyett inkább rendeljünk Kínából egy iNew, Doogee vagy Oukitel mobilt. Lehet hogy azok sem különbek, de egy fokkal megbízhatóbbak mint a tecsósak.

PRO:

  • kellemes tapintású készülékház
  • IPS képernyő szép színekkel
  • kedvező ár
  • Android Lollipop
  • 2 év garancia

KONTRA:

  • kevés memória és háttértár
  • túl nagy fizikai méret
  • gyenge akkumulátor és hibás vezérlés
  • megbízhatatlan hardver