A legolcsóbb tablet teszt: Flytouch SuperPad 3

Egy különleges, eddig még soha nem látott Androidos tablet került kezeim közé, melyet gyorsan megvizsgáltam, és meg is osztom a kedves olvasókkal.

Maga a tablet a Flytouch SuperPad 3, egy kínából érkezett jövevény, melyet egyik kollégám rendelt magának az igen kedvező ár-értéke miatt. Soha nem fogtam a kezemben ilyen gépet, ezért nagyon kíváncsi voltam rá, hogy mit is tudhat egy ilyen szerkezet.

Első ránézésre egy elég tűrhető kis dobozban érkezett, gondosan becsomagolva, tartozékaival együtt. Ha jobban megnézzük, a többi kínai masinához hasonlóan sajnos ez a készülék sem kapott egyedi kivitelt, hiszen ahogy a képen is látszik nagyon hasonlít az Apple iPad-re. A különbség a legfontosabb: ez a készülék a világ legolcsóbb Androidos tablete.

Mi van a dobozban?

A doboz az árhoz képest sok tartozékot rejt magában: kibontáskor elsőként a készülék bukkan fel, majd ezalatt lapul a sok extra: egy fülhallgató, egy külső GPS antenna mely a jobb vételt hivatott szolgálni, valamint egy mini HDMI kábel a hálózati töltő és a használati útmutató társaságában.

A készülék paraméterei a következők:

Processzor: Infotmic IMAPx210, 1GHz
Szoftver: Android 2.2 operációs rendszer
Memória: 512 MB RAM
Táregység: 8GB beépített (NAND Flash)
Kijelző: 10.1” rezisztív TFT LCD, 1024x600 pixeles felbontással és 150 fokos betekintési szöggel

Támogatja a microSD kártyákat is 16GB-ig, valamint 2db USB csatlakozó is megtalálható a gépen. Extraként egy RJ45-ös csatit is beépítettek, mely a vezetékes hálózat szerelmeseinek ad lehetőséget szupergyors Ethernet elérésre. Kamerát is kapott a készülék, sajnos csak az előlapon. Felbontása VGA, képminősége a középszint alatt van, gyors fotókészítésre viszont ideális.

GPS: beépített + jár hozzá egy külső antenna

Akkumulátor: 3800 mAh 6 óra készenléttel és 3-4 óra használattal

A készülék felépítése

A képekért elnézést kérek, sajnos nem volt nálam a DSLR gépem, ezért most az iPhone 4 minőségével kell megelégednünk. A közeljövőben igyekszem újra lefényképezni jobb minőségben. Fektetett helyzetben a készülék tetején balról indulva látható a Wi-Fi kapcsoló, mellyel gyorsan be- és kikapcsolható a vételi lehetőség, ezáltal nem kell a menüben turkálni a gombokért, és még energiát is megtakaríthatunk.

A kapcsoló mellett a bal hangszóró található, mellette pedig a Home, Menu, hangerőszabályozó, bekapcsoló gombok, valamint a külső GPS antenna csatoló. Hangszóróból szerencsére kettő is akad: a másik fél a Power gomb mellett helyezkedik el. Ennél a darabnál az egyik hangszóró rács csak félig volt beillesztve a gépbe, de ezt könnyen orvosolhatjuk.

A hangszórók ereje nagyon alacsony, de egy nyugalomban pár fővel megtekintett filmhez és zenehallgatáshoz jól használható és cserébe torzításmentesen szólnak.

A jobb oldalon ezek a csatik találhatók sorban alulról kezdve: töltőcsatlakozó, RJ45, mini HDMI, USB-1, microSD hely, USB-2 és fejhallgató bemenet. Sajnálatos módon a microUSB aljzat kimaradt a repertoárból, így a készülék nem tölthető- és nem is köthető PC-re. Valószínűleg a szoftverfrissítést az USB porton keresztül lehet elvégezni (a netes fórumok szerint létezik hozzá frissítés).

A készülék formavilága teljesen az iPad desgin-át másolta, a képernyő kerete fekete színű műanyag borítást kapott, az oldala és hátlapja ezüst színű szintén műanyag burkolat. Maga az eszköz egy jól összrakott, recsegés-ropogás mentes darab, jól kézrefogható és kényelmesen kezelhető.

A készülékhez jár egy ceruza is, mellyel még könnyebben navigálhatunk a képernyőn.

Képernyő

A megjelenítő minősége nagyon fontos egy tabletnél, hiszen egy ilyen készüléket elsősorban filmezésre, PDF olvasásra és böngészésre használunk. A képernyő ezek fényében képminőségileg nem valami kiemelkedő, a színek átlagosak, a kép viszont túl pixelesnek látszik és a rezisztív technológiának köszönhetően kissé életlen a képet ad a felette levő érzékelő réteg miatt. Felbontására nincs panasz, hiszen ebben a kategóriában ez több, mint elég.

Ami nagyon nem tetszett benne, az a betekintési szög: a 150 fokos gyári adatnál jóval kisebb a kép láthatósága, ez felett pedig teljesen átfordul a kép negatívba. Továbbá az is megjegyzendő, hogy álló helyzetben nagyon zavarja a szemet, ezért mindenképp a fekvő módban való használat ajánlott (ugyanis fekvő módban alulról megvilágított képernyőről van szó).

Processzor

A processzor egy nem nagyon ismert darab mely az Infotmic gyárában készült IMAPx210-es típusú darab. A gyártónak létezik egy weboldala is, melyről begyűjtöttem a legfontosabb információkat a CPU-ról.

A processzor paraméterei

1. ARM11 1GHz
2. 1080p: JPEG, MPEG4, H.263, H.264, VC1, RV8/9/10, DIVX 4/5/6, XVID ON2 VP6
3. SXGA: JPG, MPEG4, H.263, H.264
4. 2D/3D, OPENVG 1.0, OPENGL ES 1.1/2.0
5. DDR2 MDDR, 2GB
6. MMC, SDHC, SDIO, CF, PATA, IDE támogatás
7. USB 2.0, és USB OTG 2.0

A készülék beépített videochipet is tartalmaz, mellyel a kisebb játékok is elfutnak. Az Angry Birds Seasons lassú volt, néhol a képet sem töltötte be a masina. Türelemjáték.

Rendszer

A készüléken az Android 2.2-es verzióját találjuk, nem holmi kínai S60 koppintást és egyebet. A Home screent tökéletesen megoldották a ferdeszeműek, hiszen alapból kapunk hozzá egy Symbian Belle stílusú órát és egy HTC Sense kinézetű időjárás widgetet (ami a doboz fedelén is látszik).

Emellett a belső 8GB-os tárba bőven tölthetünk kedvünkre való alkalmazásokat is. Az ikonok egy-az-egyben az iPad-ről lettek másolva, ettől kivételt képez a Market és a további feltelepített alkalmazások ikonja. Nem tapasztaltam sok furcsaságot a rendszerben, sőt a gépezetre egy ADSL alkalmazás és egy Ethernet konfigurátor is került. Amivel a legtöbbet szenvedtem, az a visszaadás utáni hard reset.

Az útmutatójában sajnos nem az van leírva ami a gépben is látható, mert a tabletben nincs visszaállítási menü. Szerencsére a neten sikerült találni egy olyan kombinációt, mely a felső gombokat használva újraépíti a készüléket. Erre szükségünk is lesz, ha például törölni szeretnénk a Google fiókunkat a gépről.

A főképernyő annyiban is átszabott, hogy a felső értesítősáv fekete színben pompázik és megtalálható rajt egy screenshot készítő gyorsgomb is (ez nagyon ötletes és gyorsan teszi a dolgát). A készülék képernyője mellett egyetlen gomb helyezkedik el (az iPadnál megismert Home gomb), itt „vissza” gombként szolgál.

A menü első oldala. Extra programokból van bőven, hiszen került rá egy fájlkezelő- és egy eBook reader alkalmazás

A menü második oldala. Itt találjuk az ADSL tárcsázót, az Ethernet beállítót, valamint egy Messengert, egy APK kezelőt és egy videólejátszót.

Android verzió, kernel verzió, model és build számok

A menü 3D-sen forgatható, azonban a képhiba csak a screenshot készítésnél jelentkezett

Az Elixír app információja az operációs rendszerről

Az Elixír app információja a képernyőről és VGA kameráról: a képernyő 160ppi pixelsűrűséggel rendelkezik, de ez nem látszik rajta. A VGA kamera 18 fps videófelvételt is tud.

A processzor talán 1GHz, talán nem. Sajnos a használat során a gépezet sebessége nem volt meggyőző a papíron írt adatokhoz mérten, így az Elixír appot hívtam segítségül. A készülék átlagos használat során jól teszi a dolgát, azonban bekapcsolt Wi-Fi-vel, GPS-szel és Markettel baromira belassult. Erős használattal közepesen melegszik, majdnem úgy mint egy netbook.

Az Elixír infója: talán a memória sem az igazi papíron feltűntetett 512MB?

Ezen a képen is jól látszik a megmaradt memória

Az Android Market felülete a SuperPad 3-on (nem az új, kicsit lassúcska, de használható)

A WLAN és az Ethernet is kiválóan teszi a dolgát, adatkapcsolat terén tehát nem lesz gondunk. A készülékben nincs beépített 3G modem, de USB-n keresztül több típust is felcsatolhatunk. Ethernetnél statikus és dinamikus IP kiosztást is beállíthatunk.

A készülék felismerte a 32GB-os Kingston pendrive-ot, és kiválóan is kezelte. Eltávolításkor figyelmeztet a rendszer az adatvesztés lehetőségére.

A DivX-es filmeket szépen viszi, a hangszórók halkak, de használhatók. A HD felbontást felejtsük el, azt a készülék nem támogatja. A filmet egy Class 10-es Kingston USB kulcsról játszottam le.
Formátumból többet is ismer, ezek között van az AVI, MOV, MP4, FLV és MKV is.

A galéria is gyorsan tette a dolgát, habár nem volt rajta sok képanyag.

Giroszkóp: meglepetés volt számomra, mikor a készülékben felfedeztem a gravitációs szenzort ami ugyanis egy Bosch gyártmányú darab. A képernyő minden irányba elfordul, hátránya az hogy nagyon lassú a válaszideje.

Web böngésző

Böngészője csodák-csodájára támogatja a Flash 10.1-et (sőt a frissítések is telepíthetők), így egy teljes értékű élményt kapunk a weboldalak böngészésekor. Az oldalak betöltése a Flash tartalmak miatt nehézkes, görgetése nem egyszerű főleg a rezisztív technológia miatt.

A készüléken gyárilag előtelepített Dolphin böngészőt is kapunk szintén Flash támogatással

Akkumulátor

A SuperPad akkumulátora közel sem éri el a nagyok teljesítményét, de a beépített 3800 mAh bírja a 6 órás készenlétet és a 3-4 órás használatot. Két filmet simán végignézhetünk rajta.

Ár

Eddig nem említettem a készülék árát, de most megteszem: a tablet a világ egyik legolcsóbb Androidos gépe, pontosan 167 dolláros áron elvihető (34.000 Ft), és ebben benne van az ingyenes házhozszállítás is. Egy év garancia is tartozik hozzá, amit a nagy távolság miatt nehezen tudunk érvényesíteni. Az általam tesztelt készülék hibátlan volt, sőt még pixelhibát sem találtam rajta.

Összegzés

Eddig nem nagyon tekintgettem az olcsó kínai Androidos gépek felé, de miután leteszteltem a készüléket nyilvánvalóvá vált, hogy azért a kínaiak is tudnak valamit. Természetesen nem írnám ezeket a sorokat ha nem lenne ilyen kedvező ára a gépnek. Mivel nagyon olcsó, ezért kötelezően ajánlott részemről annak, aki beéri a gyenge teljesítménnyel és a néha idegtépően kezelhetetlen rezisztív képernyővel.

Pro:

- nagyon alacsony ár
- árhoz képest jó teljesítmény
- jól összerakott gép
- ingyenes házhozszállítás
- filmek lejátszása
- beépített kamera
- több tartozék

Kontra:

- alacsony készenléti és üzemidő
- gyengélkedő processzor
- hiányos operációs rendszer
- néha bemelegszik és belassul

A készülék a PandaWill honlapján megvásárolható.