Leteszteltük az első natív navigációt: terítéken az Ndrive 11

A héten már bemutattam a natív frissítéssel kiadott Ndrive navigáció előnyeit, amit most egy tesztben szemléltetek.

A program bemutatójának első része ezen a címen olvasható.

Aki már használta az Ndrive rendszerét (miért is ne, hiszen régebben már írtunk róla és sokan kedveltétek), azoknak nem hozott sok újdonságot a frissítés. Legalábbis első látásra nem. Ha hosszasan használjuk e remek kis programot, előbb utóbb fel fog tűnni ezen frissítés hatása: a program mélyebb Androidba történő integrálása nagyobb teljesítményt-, üzemidőt, és gyorsabb működést ígér. Lássuk hát, nálam hogyan teljesített a navi.

A navigáció telepítése a már megszokott Android Marketből érhető el, és bejelentkezés után onnan letölthető és telepíthető. A program első indításakor leszedi az aktuális fájlokat, térképeket és hangokat (természetesen csak azt amit mi is szeretnénk, és amit meg is vásároltunk).

A kellékek telepítése után a megszokott képernyő fogad minket, mely letisztulságával könnyed kezelést nyújt bárki számára.

Az útvonal tervezés egyszerű és gyors. A natív beépülésnek köszönhetően a navigáció egyből feldobja az Android rendszer billentyűzetét, melyen könnyedén begépelhetők az adatok, jelen esetben a célállomás. Az útvonal tervezéséhez szükséges megadnunk az országot, majd a várost és az utcanevet. Közben választhatunk a környezetünkben és a célállomás környezetében található POI-k közül, valamint a kiegészítőként is feltelepíthető traffipaxok kiegészítő segítségével láthatjuk a sebességmérő kamerákat is.

Bónuszként a hely aktuális időjárását is megtekinthetjük, amenyiben rendelkezünk érvényes mobilnet csomaggal. Nagy adatforgalmat szerencsére nem generál, így bátran bekapcsolható a világháló.

Az Ndrive nagy hangsúlyt fektetett a közösségi csatornák integrálására, így ebből a verzióból sem hiányozhat a Facebook és a méltán népszerű Foursquare alkalmazás ikonja. Személy szerint nekem nem nagyon jönnek be ezek a közösségi megosztások, hadd tartsa meg az ember legalább a tartózkodási helyét privátban.

Maga a navigálás a megszokott módon zajlik, a kiválasztott útvonal másodpercek alatt megterveződik, és a Rendben gomb megnyomásával máris indítható. Az útvonalat végig tartja, hirtelen irányváltoztatásnál ésszerűen újratervez, a megadott vonalról nem tér le. Sajnos csak nagyobb utakon tudtam kipróbálni, így a kisebb utak hibájából történő letéréseket nem észleltem.

A kezelőfelület szintén a megszokott ikonokat és jelöléseket tartalmazza, így kis képernyőn is kellemesen használható. Itt is használható a pinch-to-zoom, azaz a kétújjas nagyítás, de még a tesztkészüléken is förtelmesen akad és lassú. Ennek elkerülésére készítették a mérnökök a két felső sarokban látható nagyító-kicsinyítő ikonokat.

Természetesen választhatunk 2D és 3D mód között, ezt navigáció közben is használhatjuk. A képernyő alsó részében tényleg csak a fontos információk - mint az időtartam, sebesség, és a rendszerüzenetek láthatók.

Nagy meglepetésemre és boldogságomra egyáltalán nem bonyolult a menü, éppen csak a kellő és valóban szükséges ikonok és jelölések láthatók és használhatók. Ez egy nagy pirospont. Természetesen van beállítás opció is, ahol a hangerőt, billentyűt, útvonaltervezési módot, valamint a közlekedési információkat állíthatjuk.

Egy dolog nem tetszett a navigálás során, ez pedig a beépített hang. Női hangról van szó, jelenleg csak ez érhető el az áruházból, de nem éppen az az igényes tájékoztató hang, ami más programban sokkal kellemesebb.

A programban találunk egy "Adat importálás és Exportálás" menüpontot, ahol pofonegyszerűen elmenthetők és visszaállíthatók az alábbi személyes adatok:

- Figyelmeztetések
- Útvonalak
- Kedvencek

Teljesítmény és akkumulátor szempontjából is javult a program, persze nem kell arra gondolni hogy egy feltöltéssel akár 10 órát is navigálhatunk, de az átlagos energeifelhasználás valamelyest csökkent. A GPS attól még működik, és ennek a fogyasztását nagyrészt a készülék chipset-je határozza meg.

Összességében egy kiváló és könnyen használható navigációval ismerkedhettünk meg, mely natív programozása révén egy szinttel közelebb hozta az Android és a mobil útvonaltervezés kapcsolatát.

Kéréseket és kérdéseket szívesen fogadunk, és a cikket továbbiakban még bővítjük.