Megérkezett az Android O, már letölthető Nexus és Pixel telefonokra

Megérkezett az Android O

Fluid Experiences címszó alatt indult el a Google IO 2017 bemutató konferenciája Amerikában, ahol magyar idő szerint 2017. május 17-én bemutatták az új Android O operációs rendszer frissítést, és annak főbb újításait. A rendszer már most letölthető béta verzió formájában meglévő Nexus vagy Pixel készülékekre. Mi azonnal ki is próbáltuk, és a cikk végén pár pillanatképet is posztolunk. Bővebb vélemény pár napon belül érkezik.

Az Android O főbb újdonságai:

Kép a képben

Az alkalmazások között osztható több ablakos megoldás már nem ismeretlen a mobilos körökben. A Google ezt a megoldást viszi tovább a kép a képben technológiával, mely egyszerűen a jobb alsó sarokban helyezi a futó programot, és a Home gomb segítségével az élő nézetből bármikor felélszthető és teljes képernyőssé aktiválható. Ez pontosan úgy néz ki, mint a jelenleg is használt Youtube app.

Android O kép a képben

Értesítő pontok

Minden alkalmazásnak vannak főbb opciói és menüpontjai, melyeket szeretnénk egyszerűen elérni. Erre nyújt segítséget az Android O új funkciója, mely az iPhone-nál megismert Force Touch módszerhez hasonlóan az app ikon hasszú nyomásával egy kis menüben megjeleníti a fontos adatokat a program megnyitása nélkül.

Android O értesítő pontok

Automatikus kitöltések

A Chrome-ban megismert megjegyzett adatok kitöltése mostantól szélesebb körben is kiterjesztésre került. Ha bárhol jelen van bármilyen mentett jelszó, cím vagy miegymás, a rendszer automatikusan felkínálja az adatok beemelését. Ez az opció bármikor aktiválható illetve kikapcsolható.

Android O automatikus kitöltés

Okos szöveg

Ez a funkció a másolás - beillesztés továbbgondolt variációja. Mostantól a kijelölt szöveget vagy számot a rendszer felismeri, és ezáltal könnyedén azonosíthatjuk azt pl.: telefonszámként, címként vagy üzleti eszközként. A funkció a szöveg hosszan nyomva tartásával érhető el.

Android O másolás és beillesztés okos szöveg

Android O gyorsabb és takarékosabb, mint bármely eddigi Android rendszer

Ha csak egy opciót választhatnánk a változáslistából, akkor most ez lesz az: a Google jelentős hangsúlyt fektetett bele az új rendszer optimalizációjába. Az Android O ugyanis biztonságosabb, megbízhatóbb és teljesítményben is erősen javított az elődöknél.

A Google elmondása szerint az O verzió a N verzióhoz képest kétszer gyorsabban kezeli az alkalmazásokat. Továbbá a telefonunk újraindítása sem tart olyan hosszú ideig, mint az N frissítésnél.

Android O kétszer gyorsabb alkalmazások

Az Android O frissítés már elérhető Nexus 5X, Nexus 6P, Pixel C, Pixel és Pixel XL telefonokra az Android.com/beta oldalról. Annyi a teendőd, hogy regisztrálj a béta programba gmailes címeddel, és hamarosan meg fog jelenni a készülék frissítőjében az O verzió (lásd a képernyő mentéseinket, melyeket most készítettünk).

Android O beta frissítés Android O beta frissítés

Android O beta frissítés Android O beta frissítés