Mégis a Samsung gyártotta az első 64 bites mobil processzort

Mégis a Samsung gyártotta az első 64 bites mobil processzort

Miután az iFixit és Chipworks is megvizsgálta az iPhone 5S belső alkatrészeit, meglepve tapasztalták a tényt, hogy a 64 bites világelső Apple processzor tulajdonképpen a Samsung terméke, mely felépítésben szinte teljesen megegyezik az Exynos szériával annyi különbséggel, hogy 64 bites architekturára épül. Sajnos akárhogy is próbál szabadulni az Apple a Samsung "fogságából", ez egyelőre még nem megy neki, hiszen ekkora mennyiséget (és persze számos tényezőt még nem soroltunk fel) csak a Samsung képes legyártani és értékesíteni.

Apple A7

Az Apple A7 processzor egy 28 nm technológiával készült Hi K metal Gate (HKMG) tranzisztorokat tartalmazó SoC, melyek száma meghaladja az 1 milliárd darabot. A SoC két ARM magot tartalmaz, melyek egyenként 1.29 GHz-es frekvencián működnek, L1-es gyorsítótáruk pedig 64 kB. Az elemzők azt is megemlítették, hogy az Apple A7 chip nagy egyezést mutat a Samsung Galaxy S4-ben látott Exynos processzorral.

Apple A7 die

Apple A7 Samsung Exynos SoC

A másik újdonság, azaz az M7-es chip az NXP gyárában készült. Egy nagyon apró elemről beszélünk, mely az alábbi képen megtekinthető: ez felel a készülék érzékelőinek összehangolt működéséért (giroszenzor, accelerometer, stb...).

A kameráról sem érdemes elfeledkezni, ugyanis ezt a modult a Sony gyártotta. Az érzékelő a Sony készülékekből már jól ismert Exmor-R technológiát felvonultató megoldás, mely egy-az-egyben a csúcs Xperiákból került át az Apple iPhone 5S-be.

Apple NXP M7 chip