MinDig TV teszt: álljunk át együtt a digitális televízióra

Régóta furdalt a kíváncsiság a digitális televíziózással kapcsolatban: milyen eszközökkel, milyen módon, milyen költséggel fogható és használható a módszer?

Az idő elérkezett, hiszen az állítás szerint Magyarország lakosságának 95%-a már teljes lefedettséget élvez, és a megfelelő eszközök beszerzése után máris élvezhetjük a digitális HD minőséget 7 alapcsatornával teljesen ingyen és havidíjmentesen. Ezen felül természetesen több adót is foghatunk külön díjazás keretében, de erről kicsit később.

A mára már elavult analóg technológia még számos háztartásban jelen van, de a statisztikák szerint számuk rohamosan csökken. A nagy megindulás a "lapos" LCD televíziók megjelenésének köszönhető, hiszen a régebbi képcsöves tévék önmagukban egyáltalán nem támogatják a digitális formátumot (csak speciális kiegészítőkkel).

A tavalyi és az idei év már sok olyan tévékészülékeket tartogat a leendő vásárlók számára, mely az analóg vételi lehetőségek mellett már beépített digitális vevővel rendelkezik, ezáltal lehetőséget adva a digitális földfelszíni sugárzás elnyerésére. Jelen írásomban megmutatom, miként is használható eme kiváló technológia. Sokan biztos megkérdezik magukban hogy egy mit keres egy ilyen cikk egy mobiltelefonokkal foglalkozó oldalon.

A technológia fejlődik és a digitális televíziózás is hozzátartozik a "mobil" élethez. A cikk természetesen nem reklám célú, teljesen független és egyéni teszt.

A digitális televíziózás uralma jelenleg az Antenna Hungária kezében van, mely a MinDig TV és MinDig TV Extra szolgáltatásokat nyújtja az egész ország területén.

A MinDig TV 2008 végén indult: ennek keretében előfizetési díj nélkül elérhető SD és HD minőségű programok vehetők kíváló minőségben egy megfelelő tető- vagy szobaantenna segítségével. A digitális műsorok vételéhez egy DVB-T MPEG-4 dekóderre, vagy egy ilyen tunert tartalmazó televíziókészülékre van szükség.

Jelenleg a szabadon fogható kínálat részét 7 tévécsatorna képezi: az RTL Klub, a TV2, az m1 HD, az m2 HD, a Duna TV HD és a Duna II Autonómia, valamint tesztjelleggel az Euronews programja. Elérhető továbbá 4 rádiócsatorna: a NeoFM és tesztjelleggel a Magyar Rádió 3 csatornája (mr1, mr2, mr3).

A MinDig TV Extra szolgáltatás keretében kódolt formában, előfizetési díj megfizetésével további 10+1 csatorna (National Geographic, AXN, Film+, Cool, SportKlub, Disney Channel, FEM3, Hír TV, ATV és a Private Spice) érhető el,
2010. december 1-jétől önálló műsorcsomagként az HBO műsora is fellelhető.

Frekvenciatáblázat a csatornák beállításához

Csatornakiosztás

Lássunk neki!

Mivel nem akartam nagy költségbe verni magam antenna ügyben (a tévé már megvolt), ezért puszta kíváncsiságtól vezérelve, egy közel 20 éves teleszkóp antennát vettem kézbe, hogy kipróbáljam: alkalmas e a földfelszíni televíziózás vételére.

Természetesen bármilyen hagyományos vagy kifejezettem DVB-T-hez fejlesztett antenna működik a digitális adásokhoz, ahogy az általam talált eszköz is képes volt. Tesztem elég nehézkesre sikeredett, hiszen pontosan 50 km-re vagyok az adótoronytól, sőt a ház kialakítása sem kedvező a vétellel szemben (habár második emelet). Nagy kínlódás és milliméterezés után nagy nehezen sikerült belőni úgy az antennát úgy, hogy az összes fellelhető digitális adás megjelenjen a képernyőn. Természetesen pár másodperc erejéig találkoztam pár "színes kockával" és hangkieséssel, de ilyen távolságból ez szerintem közel tökéletes.

Megjegyzendő, hogy a digitális és analóg adás vétele két külön fogalom. Míg az analóg adás vétele gyenge, akkor is látszik a kép még ha nagyon szemcsés is, a digitális adásnál ilyen nincs hiszen gyenge jel esetén előszőr eltorzul, majd eltűnik a kép. Távoli lakóhelyen tehát ez miatt is nehézkes az adók pontos beállítása.

Az én esetemben is csak nyitott ablaknál működik a dolog, ezért tesztem következő része már a nagyobb teljesítményű antennákról fog szólni. A kis ósdi antennát egy 5 méteres koax kábelre fűztem fel, hiszen a tévé ilyen messze volt az ablaktól.

Tesztem másik egyéne egy Samsung C6500-as Internet LED TV volt, melyben már megtalálható a beépített DVB tuner.

A televíziónál egyszerűen az antenna bemenetre kell csatlakoztatni a kábelt.

Tudom hogy fontos, de sajnos nem tudok információval szolgálni a kábel és antenna pontos adatairól, vételi érzékenységéről, de a kép alapján talán megsaccolható a képességük.

Az antenna beállítására kifejezetten figyelnünk kell, hiszen az analóg adásokkal ellentétben egy fix pozicióra lesz szükségünk. Esetemben teljes vízszintesen vagy a két teleszkópot egymással merőlegesen kell alkalmazni.

Az antenna elhelyezése

A televízión előszőr be kell állítani a vétel típusát (jelen esetben tehát légi), majd az itt mellékelt csatornák alapján beállítani a vételt. Az automata és kézi keresés is egyaránt hasznos, én az itt feltűntetett csatorna lista alapján kézzel vittem be a két csatornakódot (Nagykanizsa: 24 és 65).

Légi adás beállítása

Ez alapján 10-20 másodperc elteltével már megjelent az összes csatorna. Mivel még nem fizettem elő az extra csomagra, ezért az itt található állomások kódoltak és nem megtekinthetők. Ezen adók "befogására" egy Common Interface kártya szükséges, melyet a tévé CI csatlakozójába kell behelyezni. Ezt a szolgáltatótól lehet megvásárolni kedvezményes áron előfizetés mellé. Az adókért fizetendő összeg nem vészes, hiszen 1 éves hűségnyilatkozattal bruttó 990 Ft-ért nézhetünk 10 fizetős csatornát. Ez még nem minden, hiszen elvileg idén karácsonyra tovább bővül a lista.

A Common Interface csatlakozási helye

Az adók minőségével meg voltam elégedve, a HD adások megtekintése élmény, hiszen a jelenlegi kábel előfizetésem sem hozza még ezt a szintet. Az adók mellé műsorújság és teletext is tartozik, az előbbit sajnos nem sikerült megjelenésre bírni, viszont a rövid "Guide"-ok olvashatók a hozzá tartozó információkkal együtt, ami alatt például a képarányt és felbontást is megtekinthetjük.

Guides, avagy ismertetők

Itt jegyezném meg az RTL Klub "nagy 16:9-es átállását", mely elég becsapós hiszen itt nem valódi szélesvászonról beszélünk (sajnos). A TV2-nél nincs ilyen helyzet, náluk valódi 16:9-es arányt láthatunk.

M1 Full HD felbontásban

MinDig TV tesztcsatorna

David Guetta interjú az Euronews-on

M2 kinagyítva

A teszt első része itt véget ér, a következő részben már az új antenna és az extra csomag bemutatására kerül sor. Amennyiben a Kedves Olvasók is használják a digitális televíziózást, kérjük osszák meg tapasztalataikat.