Mobius akciókamera teszt: minőséget, olcsón

Mobius akciókamera teszt: minőséget, olcsón

Aki szeret sportolni, túrázni, motorozni, biztos gondolt már rá hogy milyen jó lenne megörökíteni az általa űzött hobbi- vagy akár szórakozás pillanatait. Nekik találták ki az akciókamerát, azt a miniatűr kis eszközt, mellyel minden extrém pillanat rögzíthető.

Akciókamerából viszonylag sokféle létezik a piacon, de a legtöbbjük a magasabb árkategóriában landol, ami sok ember számára megfizethetetlen, hiszen a legtöbb márkásabb példány egy jobb okostelefon árát is megüti. Ilyen például a GoPro, Drift, Contour márkák. De a prémium kategória nem mindig az aminek mondják, mert szerencsére az alsóbb árszegmensben is kapható olyan eszköz, mely felveheti a versenyt a drágább társaival.

Ezért most bemutatunk egy olyan akciókamerát, mely olcsó, minőségi, baromira kicsi és könnyű: ez a Mobius Action Camera. Egy meglehetősen új márkáról van szó, melynek székhelye Kínában van, és maga a termék is ott készül (ahogy a többi gyártóé is), de egyáltalán nem az a kínai bóvli, melyet a legolcsóbb termékekre szoktunk mondani. Ez a kamera remek választás azoknak, akik kevés pénzből egy nagy tudású eszközt szeretnének és megelégszenek egy két fontosabb dolog hiányával.

Hardver

A kamera mérete és tömege meglehetősen kicsi: a 61mm hosszú, 35mm széles és 18mm vastag készülék csupán 38 grammot nyom, akkora mint egy gyufásdoboz. Ennek köszönhetően szinte bárhova rögzíthető, sehol nem fogjuk érezni a jelenlétét. A külső burkolata egyszerű: fekete matt felületű műanyag borítást kapott, mely több hónap elteltével sem kopik vagy karcolódik. Van rajta három nyomógomb, két állapotjelző LED, maga a lencse és hozzá egy lencsevédő, egy miniUSB és egy microSD kártyanyílás. A tetején látható két háromszög formájú fémlap a processzor hűtésére szolgál.

Mobius kamera nézetek

Memóriakártyából 32GB-ig bármilyen márkát elfogad, legyen az Kingston, Transcend vagy Samsung. Elvileg a 64GB-os kártyákat is kezeli, de a gyártó által ez még nincs véglegesen megerősítve. Fontos, hogy a microSD sebessége minimum class4-es legyen. Magasabb sebességű kártyáknál lehetnek hibák a felvételben, de az új szoftverrel már ezt is kiküszöbölték. Én egy 32GB-os Kingston class4-es kártyát használok, eddig nem volt vele probléma.
A készülékhez gyárilag jár egy adatkábel, ezzel tudjuk a PC-re vagy az okostelefonra kapcsolni a kamerát. Csak Androidos telefonokkal kommunikál, a Play áruházból letölthető hozzá a segédprogram.

OTG kábel nincs a csomagban, ezt külön kell megvásárolni. A PC-s program egészen kellemes, mindent be lehet rajta állítani, tudunk firmware-t is frissíteni, mely egy ilyen olcsó kameránál nagy szó. Frissítés általában havonta jön hozzá, és valóban javításra is kerülnek a közösség által észlelt hibák.

Felvétel

Elérkeztünk a kamera lényeges pontjához, a videórögzítéshez. Nos kérem, itt jön a meglepetés: a készülék Full HD felbontású videókat készít 30 fps sebességgel, mely a vételárhoz képest szinte hihetetlen. Ilyenkor jönnek a kritikusok, és mondják azt hogy hiába a Full HD, ha a minősége halovány: hát itt szó sincs rossz minőségről, a Mobius kamerája kiváló videót készít. Több külföldi tesztben GoPro és Sony kamerák mellett is a Mobius jött ki győztesen. A teszt végén találhattok két saját és mások által készített felvételeket letölthető formában is (mivel a Youtube eléggé visszavesz a minőségből).

A Mobius kamera a Full HD-n kívül normál HD-ben is képes felvenni (60 fps), sőt készíthető vele Timelapse videó, és lehet vele fotózni is. A fényképek maximális felbontása 2304 x 1536 pixel lehet. A videók pedig H.264/AVC1 kodekkel .MOV formátumban kerülnek tárolásra. A kamerában van WDR funkció is, mellyel magasabb dinamikájú felvételek készíthetők, ezt érdemes is bekapcsolni. Képarányok közül a 4:3 és 16:9 módokat támogatja. Ezen felül a videó nézetét 180 fokkal el lehet forgatni, illetve a hangot is kikapcsolhatjuk a felvétel alatt. Ez utóbbi (mármint a hang) nagyon jó minőségű, tisztán hallható, zajszűrés viszont nincs benne, így a szélzaj meglehetősen zavaró tud lenni a videó visszanézésekor.

Mivel olcsó kameráról van szó, ezért az egyik legfontosabb kiegészítő kimaradt belőle, ez pedig a stabilizátor funkció. Nem nagyon, de azért érezhető a felvételen a nyers rezgés. Ettől függetlenül tényleg kellemes videókat készít, rendben vannak a színek is, nincsenek akadások, jó a fényérzékelője: egyszóval simán tudja azt a minőséget, mint a drágább társai. Természetesen ha erős rezgést kiváltó területre helyezzük a kamerát (motorkerékpár) ott valóban rezegni fog a felvétel is, ez a többi kameránál is probléma. Ilyenkor érdemes a sisakra ragasztani a Mobiust. Az első két videómon látjátok majd a különbséget.

Mobius action camera

Lencse

A lencse látószöge 100 fok, de vásárolható hozzá megnövelt (130-as) lencse is. Szerintem az alap verzió is tökéletes: nem torzít, de mégis látszik benne szinte minden.

Adatkapcsolat: csak USB-n tudunk vele kommunikálni, WiFi és Bluetooth nincs a kamerában. USB 2.0-ás kapcsolatot támogatja, gyári kábel jár hozzá.

Akkumulátora egy 500 mAh-ás LiPo telep, mellyel a kis gépezet maximum 80 percet bír ki egy töltéssel. Töltőegység nem jár hozzá, de számítógépről és a telefonunk töltőjéről is tölthető. A töltési idő alig 1 órát vesz igénybe.

Tartozékok

Az alapcsomagban csak a legfontosabb tartozékok járnak a Mobius akciókamerához:

  • USB kábel
  • 1db 3M tépőzáras rögzítő matrica (kétoldalú ragasztós)
  • TV kábel (analóg)
  • csavaros rögzítő talp (állványokhoz és öntapadós tartókhoz)

A tartókat és állványokat külön lehet megvásárolni. Én vettem hozzá egy ablakra tapasztható- és egy ragasztófelülettel ellátott tartót is (szabvány csavaros végű mindkettő). Jó minőségű, masszív kiegészítők. Fontos, hogy mindegyik tartozékot csak alaposan megtisztított felületre helyezzük fel. A készülékhez gyárilag járó talpra csukló- vagy fejpántot is ráfűzhetünk, így aki nem akar a ragasztással bajlódni, az egyszerűen felfűzheti bárhova a kamerát. Víz-és por ellen nem védett, ahogy ütés ellen sem, ezért az extrém sportok szerelmeseinek érdemes lesz hozzá beszerezni egy külön erre a célra készített tokot (van az olcsóbb szilikon- és van a drágább műanyag profibb tok).

Összegzés

A Mobius kamera egy remek kis eszköz, mellyel a mindennapi eseményeket, kedvenc hobbinkat vagy éppen az extrém sportok élményeit rögzíthessük bárhol, bármikor. Nagyon jó minőségű videókat készít, sok tartozék vásárolható hozzá, emellett kicsi és pillekönnyű, ahogyan az ára is az. Olyan alacsony, hogy mi pontosan 15.500 Ft-ért szereztük be a készüléket.

Pro: kiváló videófelvétel, time lapse funkció, remek ár, kicsi és könnyű, méretéhez képest jó akkuidő

Kontra: nincs képstabilizátor, alapkiépítésben nem vízálló

Saját készítésű videók: