Szerviz: frissítés és magyarítás egy Lenovo Vibe X2 okostelefonon

Szerviz: frissítés magyarítás egy Lenovo Vibe X2 okostelefonon

A héten járt szervizünkben egy Lenovo Vibe X2 okostelefon, pontosabban a CU (azaz a kínai) verzió, melyen több probléma is jelentkezett.

Milyen gondok lehetnek egy alig egy éves készülékkel?

- beszedett kártékony alkalmazások
- előugró reklámablakok
- csak részben magyar menü
- néhai fagyások és lassulások

Ezeket a problémákat kellett hatékonyan és gyorsan orvosolnunk, mely kezdetben alapos utánajárást igényelt, de a megoldás már könnyedén alkalmazható volt. Ezt mutatjuk most meg Nektek is, hogy a saját készülékeiteket is gyorsan fel tudjátok pofozni egy egyszerű frissítéssel.

A Lenovo Vibe X2 telefonból több féle kiadás létezik. Míg az itthon is kapható EU verzióban probléma mentes magyar menü, és Lollipop frissítés is jelen van, addig a Kínából importált típusok még Kitkat rendszerrel és hiányos magyar menüvel kerülnek szállításra. Ez utóbbihoz jelenleg sincs hivatalos Loolipop kiadás, ezért erre csak egy egyedi ROM kerülhetett számításba.

Sok főzött, összekutyult, hibás szoftver készült a Vibe X2-re, viszont nekünk sikerült egy olyat találni, mely nemcsak hogy magyar készítésű, de tiszta és megbízható.

Ez a ROM a baralajbi féle szoftver, mely az EU-s verzió pozitívumait helyezi át a kínai CU kiadásba, azaz javítva van benne a:

- magyar nyelv (teljes fordítás, hibák nélkül)
- van belőle Kitkat és Lollipop (utóbbi még teszt) kiadás
- illetve minden gyári és nem gyári kínai app törlésre került

Így valóban olyan mint az EU-s ROM, ellenben megmaradt az egyik legfontosabb funkció, ami a két SIM-es támogatás (ami az EU-s verzióban nincs, mivel egy kártyás készülék). Így már kerek az élet, és jöhet a frissítés, amit az MTK körben ismert Flash Tools Windows-os programmal lehet feltölteni a készülékre. Szaktudás nem kell hozzá, hiszen a letöltött szoftvert csak ki kell csomagolni egy mappába (ahogy a Flash Toolst is), és a program elindítása után be kell tallózni az "MT6595_Android_scatter.txt" fájlt, mely a szoftver csomagjában megtalálsz. Ezután az "Option" menüben a "DA DL All with Checksum" előtti négyzetet bepipálva, és az USB fülön a "High Speed" és a "with battery" pontot szintén bejelölve indulhat a frissítés. Ha ezek a beállítások kiválasztásra kerültek, egyszerűen nyomjuk meg a "Download" gombot a főablakban, és csatlakoztassuk teljesen kikapcsolt állapotban a Lenovo készüléket (fontos a sorrend!). Ekkor a Windows felismeri a telefont és telepíti, majd ezután a Flash Tools is felismeri és elindítja a firmware feltöltését.

Fontos: a frissítés előtt minden adatot ments, mert elveszik a folyamat során!

Windows 8 és 10 esetében nem fog elindulni a frissítés, mert ez a két OS letiltja a driver telepítőt (amit sajnos nem jelez a felhasználónak). Ezt a gépházban az indításkori illesztőprogram ellenőrzés letiltásával kapcsolhatunk ki. (A Windows 10-es driverpakk innen letölthető).

A frissítés percek alatt végbemegy, ezt a program egy zöld pipával jelzi. Ezután már indíthatjuk a telefont, és máris használatba vehetjük.

A barilajbi firmware letöltése (támogassuk a fejlesztőt, az ára minimum 2 dollár)

Így kell beállítani a Flash Tools frissítő programot

Lenovo Vibe X2-CU szoftver frissítés és magyarítás

Lenovo Vibe X2-CU szoftver frissítés és magyarítás

Lenovo Vibe X2-CU szoftver frissítés és magyarítás