Xiaomi Yi akciókamera teszt – a 2K-s kis ördög

Xiaomi Yi akciókamera teszt

A Xiaomi ma már a harmadik legnagyobb mobilgyártó a világon, sorra döntik meg az eladási rekordokat, és ez nem csak az okostelefonokra, hanem többi okos eszközre is igaz, hiszen az otthoni kiegészítőktől kezdve a LED fényforrásokon át egészen a kétkerekű járgányokig mindent megtalálunk a kínálatban. Az akciókamerájuk is pofásra sikerült, mely külsőleg és belsőleg is megállja a helyét a piacon. Természetesen ma már vannak olyan kamerák melyek hasonló képességgel bírnak, viszont a Yi kamera az ára és minősége miatt az, amire azt mondjuk hogy kötelező darab.

A húszezer forint környékén kapható eszköz az alábbi paramétereket birtokolja:

 • 2K 30fps, 1080p 60fps, 720p 120fps és 480p 240fps videórögzítés
 • Time-lapse felvétel
 • 16 megapixeles fényképek (Sony Exmor R BSI CMOS 16M szenzor)
 • 155 fokos látószög
 • Ambarella A7 chipset
 • microUSB csatlakozás (töltés közben is működik a kamera)
 • microSD kártya bővítési lehetőség (minimum class 10, 64GB-ig)
 • cserélhető akkumulátor (1010 mAh)
 • PAL, NTSC videórendszer
 • H.264 MP4 videóformátum, JPG fotók, AAC hangkodek
 • Beépített Wi-Fi

Külső

Egy normál gyufásdoboznál alig nagyobb kis készülék szépen belesimul az ember tenyerébe és zsebébe, így könnyedén hordozható és felszerelhető bármilyen mozgó vagy álló tárgyra. A kamera fehér és zöld színben kapható, nálunk a fehér kiadás volt jelen (ez kb. egy ezressel olcsóbb). A ház erős műanyagból készült, és átlós bevágásokkal mintázott, így az esetleges karcok sem mutatkoznak annyira rajta, mint egy sima fényes felületen. Az optika enyhén kiemelkedik, de nem zavaró.

Xiaomi Yi akciókamera fizikai méretek

Emellett van a bekapcsoló gomb, mely indítás után a videó és fotó mód közötti váltásra használható. A készülék felső részén az exponáló gomb kapott helyet, az oldalán pedig a Wi-Fi (és Bluetooth) kapcsoló lakik. A hátsó részen van a kivehető akkumulátor, mellette pedig a microUSB, microSD és HDMI csatlakozók. Az alsó részre még egy rögzítőnek kialakított furat is került, így akár szelfi botot vagy fotós állványt is könnyedén rákapcsolhatunk.

A kamera összeszerelése kiváló, nem recseg, nem ropog. A lencsét viszont védeni kell, mert könnyedén megkarcolhatjuk, a jelenleg elérhető szilikon sapkák egy dollárból megjönnek, sőt még teljes tokot is rendelhetünk hozzá, legyen az vízálló vagy egy egyszerű neoprén tasak.

Működés

A kamerán nincs extra operációs rendszer, a Xiaomi saját szoftvere fut rajta, melyhez Android – iOS – Windows alapra letölthető a hozzá írt alkalmazás, amin keresztül egyszerűen vezérelhető a kamera Wi-Fi kapcsolat segítségével (mivel képernyőt nem kapott).

A készülék gyorsan működik, fagyást csak az első hónapokban kiadott szoftverekkel észleltünk, de a jelenleg elérhető, 2K-s videókat támogató frissítés már teljesen stabilnak mondható. A kamera 2-3 másodperc alatt bekapcsol és használatra kész, innentől azonnal indítható a felvétel és a Wi-Fi kapcsolat is.

A telefonnal nem igazán szokott megszakadni a kapcsolat, még videófelvétel közben is folyamatos élőképet biztosít, és a mozgókép megtekintésekor sem áll le a stream. Ellenben fontos, hogy a két készülék egymáshoz közel legyen. A Yi Camera applikációval kapásból letölthetjük telefonunkra az elkészített videókat és fényképeket, így nem szükséges még egy számítógépet és kártyaolvasót is bevonni a műveletbe. Az appon keresztül amúgy elég sok mindent szabályozhatunk a kamerán, érdemes használni tehát ezt a megoldást is, illetve a frissítést is ajánlott rendszeresen telepíteni, mert sok hibát szoktak javítani egy-egy firmware-ben.

Yi kamera Android alkalmazás

A kamerába beépítettek egy hangszórót is, mely nem a videók visszajátszására szolgál, hanem csak egy kis csippanó. Ez a beépített LED-ekkel együtt még könnyebbé teszi a készülék kezelését.

Képminőség

Mint már írtam, a kamera fotózásra is használható és egészen jó képeket készít, viszont a 155 fokos látószög miatt elég otrombák lesznek a felvételek. Szerencsére az alkalmazásban beállítható a torzítás csökkentés (vagy utólag Photoshop), így a végeredmény egészen vállalható lesz. Az optika jól teljesít, a Sony érzékelő pedig igencsak jól végzi a dolgát.

Az igazi móka a videóknál kezdődik. A 2K-s felvételek 30fps-ben készülnek, a többi méret már bírja a 60-120-240fps-t is. Képtabilizátor nincs a kamerában, így arra külön figyelmet kell fordítani, hogy a folyamatos remegéseket csökkentsük a felvétel során. A készüléknek nincs belső memóriája, így kapásból érdemes együtt rendelni egy minimum class 10-es kártyával, amiből a 32GB vagy 64GB az ideális méret, ha sokat videózunk (egy pár perces videó akár több száz megás is lehet).

A kamerában három külön beépített LED jelzőfény található, így telefonos csatlakozás nélkül is meg tudjuk különböztetni, hogy a készülék éppen melyik „menüben” tartózkodik. A videofelvételek gyenge és kiváló módban is rögzíthetők, de értelemszerűen az utóbbit érdemes választani a későbbi archiváláshoz és vágásokhoz. A felvételek minősége a kamera árához képest első osztályú, egy IPS monitoron élmény visszanézni a fájlokat. A zajosodás ritka, inkább az esti felvételeken látható egy kis szemcsésedés, ekkor korrekcióként bekapcsolhatjuk az éjjeli módot, viszont ekkor kevesebb képkockát kapunk, ezáltal lassabb lesz a videónk.

Akkumulátor

A készülék kis mérete miatt csupán egy 1010mAh-ás akkumulátort kapott, mellyel a gyártó szerint 80 percnyi anyagot rögzíthetünk egy feltöltéssel. Ez sajnos nem nagyon igaz, nálunk egy órát éppen hogy kibírt a készülék. A töltési idő nem hosszú, nagyjából egy óra alatt feltölthető a yi kamera. Érdemes hozzá beszerezni egy Xiaomi power bankot, így nem kell aggódni hogy útközben nem lesz elég a kraft. Vásárolhatunk hozzá pótakkumulátort és hálózati töltőt is 10-15 dollárért.

Mi van a dobozban?

Ezért a kevés összegért sokat ne várjunk, de az ízlésesen kialakított dobozban találunk ezt-azt:

 • adatkábel (microUSB)
 • kamera
 • akkumulátor
 • mini beüzemelési kézikönyv
 • töltő nincs (a telefonunk töltője tökéletes hozzá, ha microUSB csatlakozós)

Összegzés

Ez a kis kamera a Xiaomi első terméke a sportelektronikai eszközök terén, mely kezdésnek több mint kiváló, főleg hogy sokan úgy lenézik a GoPro kamerákat mellette, hogy csak nézünk nagyokat. Igaz, hogy nincs benne stabilizátor, és lehetne erősebb az akkumulátora, de ennyi pénzért ez az akciókamera így is ajándék. Az alapcsomag nem tartalmaz memóriakártyát és vízálló tokot, de a Xiaomi-nál ezeket is megkaphatjuk. Utóbbit mi is teszteltük (lásd a képeket, eredeti tokról van szó) és hibátlanul teszi a dolgát.

Tipp: ha utángyártott vízálló tokot vásároltok, előtte érdemes egy darab papírzsebkendővel kipróbálni a víz alatt, nehogy gyártási hiba miatt a készülék bánja az úsztatást.

A kamera ezen a linken megvásárolható
Yi kamera Travel Edition kiadás szelfibottal és távirányítóval

Pro: kicsi, könnyű, olcsó, jó képminőség, 2K videók és time lapse, Sony szenzor
Kontra: kis akkumulátor, nincs stabilizátor

Tesztképek ide kattintva

Videók