Huawei Mate 10 Pro tartósteszt: intelligens munkatárs

Huawei Mate 10 Pro teszt

A Mate 10 Pro-t a Huawei Magyarországtól kaptuk egy hosszabb tesztidőszakra, ami igencsak hasznos volt, hiszen 1 hét alatt nem igazán lehet megismerni egy ekkora tudású készüléket, akármennyire is iparkodnak a látogatottságért küzdő tesztírók. A P20 családnak köszönhetően a Mate 10 Pro ára rohamosan esik (vagy esni fog), így akinek nem tetszik az új széria belógó kameraszigete (vagy éppen az ára), az bátran leteheti voksát a Mate 10 Pro mellett.

A Mate 10 Pro készüléket letisztult formavilág és hihetetlenül jól optimalizált szoftveres működés jellemzi, mellyel a mindennapjaink nemcsak papíron, hanem a valóságban is könnyebbek lesznek.

Külső

A Mate 10 Pro igazán elegáns külsőt kapott. Az extra széles képarányú képernyőnek köszönhetően a hosszított forma nemcsak a fogás kényelmét garantálja, hanem az osztott ablakos nézet is könnyebben használható. Egyetlen bajom volt, az pedig a rendkívül csúszós üvegborítás. Tok nélkül nem ajánlott nagyon fogdosni, mert könnyen kiszalad a kezünkből. Szépnek szép, és karcvédelme is kiváló, de mikor reggel ágyban fekve email csekkolás közben ráejted a fejedre, már nem annyira jó élmény.

Mate 10 Pro méretei

Szerencsére a dobozban gyárilag kapunk egy elég vaskos szilikon tokot, mellyel azonnal védelem alá helyezhető a készülék. Az elegáns fekete csomagban egyébként kapunk egy töltőt, egy C típusú USB kábelt, valamint egy headset átalakítót is, mivel ebben a telefonból már kimaradt a jack dugalj.

Notch? Még jó hogy nem!

Az idei „belógós” trendet a gyártók 90%-a meglovagolta, azonban ez a felhasználók nagy százalékának egyáltalán nem jön be. Örömünkre szolgált, hogy a Mate 10 Pro szerencsére még mentes ettől a hiperbotrány megoldástól. A vékony káva finoman átöleli a 6 inches AMOLED képernyőt, az előlapi kamera és további érzékelők pedig szépen elférnek a felső részen. Lentre már csak a Huawei felirat jutott, az ujjlenyomat olvasó a helyhiány miatt a hátlapra került. Nekem még mindig nem jön be a hátlapi elhelyezés, hiszen ha az asztalon fekszik a készülék, necces és fárasztó az állandó felemelgetés. Természetesen ez a kényszermegoldás teljesen érthető, habár több gyártó már javában alkalmazza a képernyőbe integrált szenzort.

Ahogy említettem, a teljes készülékház üvegből készült. Még a gombok is. Érzésem szerint egyedül a készenléti gomb kapott eltérő anyagot, ennek felülete enyhén recézett, mely ránézés nélkül is könnyen kitapintható. Színben nálam a grafit fekete járt, ez egy igazán elegáns öltönyös összeállítás lett. Azért egy kéket még kipróbáltam volna.

Huawei Mate 10 Pro teszt

Az üvegborítás alatti felületeken számos apróság helyet kapott. A készülék felső részén kapunk egy infra jeladót, van mellette egy segédmikrofon és az antenna két kis kivezetése. Az alsó rész szintén tartalmaz egy mikrofont, de itt van még a külső hangszóró is, valamint a C típusú USB csatlakozó, melyen keresztül a világ leggyorsabb telefonos töltését tudja produkálni a készülék. Jack csati nincs, a fejlhallgató is a töltő dugaljon keresztül működik. Ez nem jó megoldás, hiszen töltés közben nem tudunk fülessel zenét hallgatni. Még úgy se tetszik a dolog, hogy a Huawei a dobozban mellékel egy jack átalakítót. Természetesen aki ért az audio eszközökhöz, az tudja az áttérés lényegét. A baj viszont az, hogy ez az emberek nagy százalékát ez nem érdekli.

Képernyő

A 6 inches OLED megjelenítő FHD+ felbontással bír, de az akkutakarékosság miatt ez akár a felére is csökkenthető. Ez hasznos funkció (beállítható automatikusra is), de sajnos a FHD+ felbontás már a középkategóriában sem újdonság. A Mate 10 Pro mellett egy Nexus 6P-t is használok, így nehezen tudtam elfogadni a Mate alacsony felbontású megjelenítőjét. Ennek ellenére a színek és a fényerő is rendben volt. A panel napfényben is kiválóan olvasható, és a sárga árnyalatra programozott szemkímélő mód kifejezetten pihentető érzéssel töltött el a készülék használata során.

Huawei Mate 10 Pro teszt

Egy kis processzor

Ígértem hogy nem fogok sokat mesélni a hardverről, de azért megemlíteném hogy az eddigi legjobb Huawei processzoros telefont foghattam heteken át a kezemben. A Kirin 970 remekül teljesíti szolgálatait. Az Android Oreo meg sem kottyan neki, sőt még az erőforrásigényesebb programok sem izzasztották meg igazán. Hűs működés és takarékos üzem jellemzi. A beépített 4000mAh-ás akkumulátor több mint elég a dolgos hétköznapokon. Garantáltan kibírja a második napot is, enyhe használat esetén pedig akár többet is. A töltés villámgyors, fél óra alatt akár 1 napos használati töltöttség is elérhető vele. Robbanástól nem kell tartani, hiszen a Huawei még mindig az első helyen áll a legbiztonságosabb töltési megoldások terjesztésében.

Huawei Kirin 970

A szélsebes Kirin 970 mellé 6GB RAM társul, mindezek mellett a 128GB-os tárhely UFS 2.1 sebességgel csatlakozik a rendszerhez. Ám ez még semmi: a szemkápráztató gyorsaság részben a jól optimalizált rendszernek is köszönhető. A beépített Machine Learning algoritmus folyamatosan figyeli szokásainkat. Mindig úgy készül, hogy nekünk legyen előnyös: ezáltal lesz gyors és könnyed a rendszer működése. Az újratelepítés pedig egyáltalán nem szükséges, hiszen ez az algoritmus a telefon nálunk töltött 2-3 éve alatt kiszolgálja az első beállításkor tapasztalt elképesztő sebességet. Ez a módszer még akkor is kiválóan működik, ha a készülékre száznál is több alkalmazást telepítünk.

Mate 10 Pro Antutu Mate 10 Pro UFS teszt

A Kirin 970 Antutu pontszáma lenyűgöző, de a szupergyors UFS tár se rossz

Intelligens vagyok, tehát vagyok

A Mate 10 Pro egyik legnagyobb újdonsága a világon elsőként ebben a készülékben debütált AI, azaz mesterséges intelligencia modul. Ez a kisagy a Kirin processzor mellett helyezkedik el, és minden pillanatban segíti annak működését. Ez a funkció a felhasználó előtt szinte végig rejtve marad: nem szól hozzánk, nem értesít minket, viszont minden másodpercben a legjobb teljesítményt nyújtja. A legnagyobb szerepet fotózáskor tölti be: azaz kiemelten segíti a beépített kamerák összehangolt működését. Figyeli a témát, és ehhez kalkulálja ki a legoptimálisabb értékeket.

Fotózás során a kép alsó sarkában egy kis ikonnal jelez, ha megtalálta a témához illő beállítást. Ha egy napilapot fotózunk, akkor egy „T” jelet rajzol a képernyőre, ha pedig az ebédünket osztanánk meg az ismerősökkel, akkor egy ételt jelző ikont tesz ki a sarokba. Ez tulajdonképpen egy továbbfejlesztett PRO mód, amiben nem mi, hanem a telefon állítja be a megfelelő fotós értékeket. Természetesen ez utóbbi módszert is érdemes használni. Azt hogy miért, azt lentebb elmesélem.

Mate 10 Pro kamera menü

Az élőkép jobb alsó sorkában ott virít a felismert téma, azaz a "T" betű

Az AI funkció tehát él és működik: a gördülékeny és gyors készülékhasználat mind ennek a chipnek köszönhető. Reméljük, hogy a közeljövőben ezt a chipet tovább fejlesztik, hiszen rengeteg lehetőség van még benne, amit bűn lenne kihagyni (gondolok itt az önvezető autókra és az ember-gép közötti hatékony kommunikációra).

Szoftveres érdekességek

Köztudott hogy az alap Android nem biztosít számunkra túlzott számú beállítási lehetőséget, vagy éppen teljesen testre szabható grafikus felületet. Aki már használt Huawei készüléket, az tudja hogy mire gondolok. A Mate 10 Pro hardverén futó Android Oreo számos extrát kapott a fejlesztőktől. Ezt egy közös néven szokták nevezni, mely nem más, mint az EMUI felület. Ez minden Huawei eszköz éltető ereje, azaz egy remekül testre szabható, bejáratott kezelőfelület.

Mit tud?

  • témázási lehetőség (ikonok, háttérképek, widgetek, letölthető témák)
  • teljesen testre szabható navigációs sáv és főképernyő
  • érintés tiltás mód, kesztyű mód, zseb (hangerő) mód
  • szemkímélő mód
  • bővített akkumulátor üzemidő beállítási lehetőség
  • tárhelytisztító, beépített kártékony alkalmazás elleni védelem
  • egykezes felület, mozgásvezérlés, hangvezérlés, intelligens tok beállítások
  • időzített be- és kikapcsolás
  • rendszernavigációs felület
  • egyedi telefonkönyv és üzenetkezelési funkció

Az EMUI felület természetesen nem egy különálló alkalmazás: mélyen beépül az Androidba és ezáltal a Droid még szebb, még komfortosabb és látványosabb lesz.

Kapcsolatok és hang

A telefonban minden olyan kellő adapter megvan, amire szükségünk van a mindennapok során. Van Wi-Fi, van Bluetooth, van GPS, és még NFC is. Mindegyik stabilan teszi a dolgát, energiagazdálkodásuk pedig kiváló. A nagy akkumulátor nemcsak a készenléti időnek kedvez, hanem utazásunk során több órán át kiszolgálja a GPS támogatott navigációt is. A jele pontos, és szempillantás alatt megtalálja a tartózkodási helyünket. Annyit jegyeznék meg, hogy energiatakarékos módban feltűnően szaggat a Google Maps navigáció (más program szerencsére nem).

Huawei Mate 10 Pro teszt

A készülék hangképzése kiváló: mind a beszélgetési-, mind pedig a kihangosító funkciókra szolgáló hangszóró kellő hangerővel és minőséggel bír. A telefonra töltött zeneszámok és csengőhangok kellő dinamizmussal szólalnak meg a monó hangszórón (a telefont elforgatva a felső hangszóró is szól, így sztereót kapunk). A hangszín meglepően kellemes, szabályzásra nem nagyon szorul, mélyből és magasból is jut bőven. Még nagyobb hangerőn sincs zavaró torzítás, hiszen a készülékház átveszi és elvezeti a rezgéseket.

Kamera

A fotózás mára már teljesen összeolvadt az okostelefonokkal, így aki az átlagosnál jobban értékeli és kihasználja a fényképezés világát, az valószínűleg egy felsőbb kategóriás okostelefonra fogja kiadni a félrerakott pénzét. Sajnos egy kiváló kamerával szerelt okostelefon ára ma bőven vetekszik egy APS-C vagy Full Frame szenzoros fényképezőgépével, aminek összegébe még egy alap objektívet is simán bele tudunk passzírozni. Fotós szemszögből nézve ez eléggé rémisztő a telefonokra nézve, hiszen ki lenne az, aki csaknem háromszáz darab Deákot kiad egy olyan telefonért, mely a fejlett szenzor ellenére se ér nyomába egy jóravaló fotómasinának? A válasz ennél sokkal bonyolultabb, hosszas vitákat lehetne folytatni ezügyben. Szerencsére mindkét területen jól fogynak az eszközök, köszönhető a mai trendeknek és új irányvonalaknak. Kinek ez, kinek az.

A magyarázat egyszerű: kis készülékben egyszerűen nem fér el akkora szenzor, mint amekkora egy fényképezőgépekben található. Nagyobb szenzorhoz jobb minőség és dinamika párosul. Habár egyre több gyártó próbálkozik és jelentkezik sikeres megoldásokkal (kis méretű szenzorok a Panasonic új gépiben), de egy okostelefonban ilyen profi technika még egyelőre csak szép álom.

Megjegyzés: a P20 Pro már nagyobb szenzort rejt magában, ezáltal a képminőség is jobb lett mint amit a Mate 10-ben láthatunk.

Huawei Mate 10 Pro kamerák

Ízléses elhelyezkedés, mindennek megvan a helye

Az elmúlt hónapokban kicsit mélyebben beleástam magam a fotózás rejtelmeibe, szerencsém volt tesztelni több drágább fényképezőgépet és objektívet, így kíváncsian vágtam bele a Mate 10 Pro kamerájának tesztelésébe. Azaz próbáltam eldönteni a fentebb feltett kérdést: okostelefon vagy fényképezőgép?

Tudni kell, hogy a Mate 10 Pro megjelenésekor (2017. utolsó negyedéve) a legjobb okostelefonos kamerát birtokolta a piacon. A Leica támogatás meg már csak hab a tortán, ahogy a fentebb említett mesterséges intelligencia modul is. Ebből bizony már lehet főzni, nem csoda hogy mindenkinek bejött ez a megoldás. Természetesen én sem maradtam ki a jóból, nagyon sok fotót készítettem a hosszú hetek alatt, és meg is lett az eredménye.

Most, hogy a P20 család piacra lépett, a Mate kamerája már nem fog sokáig a csúcsmezőnybe tartozni, de amint a cikk elején is írtam, teljesen ajánlott vétel lehet akár a következő évben is mindazoknak, akiknek számít az átlagosnál jobb teljesítményű kamera.

A Dual Leica megoldás kifejezetten jóra sikerült, az f/1.6 fényerejű szenzorok remekül teljesítenek gyenge fényviszonyok között (akár éjszaka) is. Ahogy a P10-ben, úgy itt is megtalálható egy monokróm, illetve egy színes szenzorú lencse is. Mindkettő 20MP felbontással érkezik. A monokróm kamera hozza a megszokott dinamikát és képminőséget. Általános fotózásra is jól használható, de a gyártó szerint célszerű portré fotózásra alkalmazni, hiszen az a fő profilja.

Mate 10 Pro kamera menü Mate 10 Pro kamera menü

Annyi a lehetőség, hogy lassan elveszünk benne

A legtöbben viszont a másik szenzort részesítik előnyben, természetesen 90%-ban én is ezzel próbálgattam a legélhetőbb képanyagot létrehozni. Ez nagyjából sikerült is, de azért ennyire nem fényes a helyzet. Mikor megkaptam a tesztkészüléket, még tombolt a tél. Szürke, ködös és havas napok váltották egymást. Ez az az évszak, ami a legkevésbé kedvez a fotózásnak, és szó szerint megdolgoztatta a Mate 10 Pro szenzorát.

Más portálok tesztjei is igazolják: a szürke időjárás nem kedvez a kamerának, viszont amint kisüt a nap, már szerencsére jobb lesz a helyzet.

A tesztképeken jól látszik a különbség: a napsütéssel támogatott fotók kifejezetten jóra sikerültek. A színek élénkek, a kromatikus aberráció kevés helyen üti fel a fejét, és a dinamika is rendben van. A felhős időben készített fotók kissé fakók, lágyak és néha látszik rajtuk az erős szoftveres tömörítés. Ez utóbbival kapcsolatban megjegyezném, hogy ha rossz viszonyok között tudunk csak fényképezni, kapcsoljuk be a RAW alapú mentést is, hiszen ha ebből dolgozzuk ki a végleges fotót, sokkal élethűbb, élesebb (ám zajosabb), de tisztább képet kapunk. Előnye, hogy megfelelő képszerkesztő programmal a fotó értékeit nagy mértékben megváltoztathatjuk, így ízlésünknek megfelelő eredményt érhetünk el. A RAW-ban mentett képeken sajnos sokat kell dolgozni, a legtöbb problémát az erős zöld árnyalatú vignettálás okozta, mely főként a havas témáknál eredményezte a hosszabb szerkesztési időt.

Ha bekövettek Instagramon vagy Facebookon, még több Mate 10 Pro-val készült képet láthattok.

A kamera szoftver rengeteg beállítási lehetőséget nyújt. Haszontalan funkciók nincsenek, szinte minden menüpont rendesen használható az éppen aktuális témához. A P10-hez képest már valamivel javult a HDR funkció, de még mindig messze van egy Nexus vagy Pixel készülék remek teljesítményéhez. Ha nem tudjuk hogy milyen beállítással fotózzunk, használjunk automata módot: ekkor azonnal bekapcsol az AI, így a készülék fogja felismeri az adott témát, és igazítja hozzá a megfelelő paramétereket. Ha pedig szeretünk hosszasan bíbelődni a képekkel, akkor bátran nyomjunk át PRO módra, és használjuk a RAW mentést (állványhoz ez a mód ajánlott). A telefon ekkor DNG formátumban tárolja el a képeket, melyek bőségesen elférnek a beépített 128GB-os meghajtón.

A PRO módban minden olyan beállítás variálható, ami részbenegy DSLR vagy MILC vázon is adott: rekeszérték, zársebesség, ISO érték, fókuszmód, fehéregyensúly és expozíciós érték.

Huawei Mate 10 Pro tesztfotók

Hybrid Zoom
Az előző szériánál is találkoztunk már ezzel a funkcióval, mely az optikai zoomot próbálja meg helyettesíteni úgy, hogy többszörös nagyítással készíti el a kívánt képet. Ennek minősége sajnos már nem hozza a normál méretű fotók szintjét, durva, mosott, néhol sötét felvételek készülhetnek ezzel a funkcióval, ha nem ellenőrizzük le azonnal az eredményt. További hátránya, hogy csak 12 megapixeles felbontás esetén használható, habár egyszerűbb ha 20 megapixeles képből mi magunk vágjuk ki a „nagyított részt”.

Manuális rekesz
A Huawei készülékeinek többsége már régóta tartalmazza az állítható rekeszt, melynek variálásával különböző mélységélességű felvételek készíthetők. Minél nagyobbra nyitjuk a rekeszt (azaz minél kisebb értéket választunk), annál jobban mosott hátterű eredményt kapunk. Mivel ez a funkció csak szoftveres trükk, ezért sok képnél nem egyenletes az elmosódás, sajnos több hibás felvételbe is belefutottam.

Képek gyorsjavítása
Köszönhetően a Google-nek, fotóinkat már nem szükséges számítógépen javítani. Pár érintéssel a legfontosabb tulajdonságok automatikusan és manuálisan is korrigálhatók a Google Fotók alkalmazással. Előnye, hogy képeink azonnal a felhőbe másolhatók (korlátlan tárhely), továbbá szerkeszthetők is. Akár sötét, akár túlexponált, akár helytelen a fehéregyensúly vagy fakók a színek, mindezen tulajdonságok számos más extra mellett korrekt módon javíthatók telefonon is. Aki a RAW fájlokat szeretné ugyanezen módon korrigálni, arra ezt a megoldást már nem ajánlom. Nekik ott van a számítógép és a népszerű Adobe fotós programcsomag.

RAW vs. egyedi fotó

Balra a telefon által készített RAW DNG, jobbra az általam retusált fotó (PS)

RAW vs. JPG

Balra a forrás RAW DNG fotó, jobbra a telefon által készített normál JPG kép (100% crop)

Videózás
Jobban áll neki a fotózás: mondhatjuk a Mate 10 Pro-ra. Videóban már nem remekel annyira, mint a képkészítés terén. Igaz, hogy van lassított felvétel, és a rekeszmód is kiválóan használható, de sajnos a beépített stabilizátor maximum Full HD 30fps minőségig működik csupán. Ezt leszámítva a készülék 4K UHD 30fps méretben is rögzít, valamint 1080p-ben a 60fps sebességet is bírja. A hangfelvétel sztereóban történik.

Összegzés

A Huawei nagyot dobbantott a 2017-es Mate szériával. Ahogy az olcsóbb változat, úgy a Pro is igen ütősre sikerült. Kiváló anyaghasználat, jó kamera, hosszú akkumulátor üzemidő és remekül testreszabható szoftver az, ami az élvonalba repít egy ilyen készüléket. Mivel már több mint fél éves telefonról van szó, az ára már szerencsére nem az egekben jár. Így bátran ajánlom azoknak, akik nem tartanak igényt az új P20 vagy P20 pro készülékekre.

A készülékben van egy remek újdonság, ezt úgy hívják hogy Desktop Mode, azaz a telefont egy USB Type-C - HDMI adapterrel egy LCD monitorra vagy TV-re csatlakoztatva mini asztali számítógéppé alakul a Mate 10 Pro. Sajnos kábel hiányában ezt nem tudtuk kipróbálni, de a későbbiekben ezt majd pótoljuk amint lehetséges.

Pro: masszív és kompakt készülékház, jó kamera, hibátlan szoftver, mesterséges intelligencia, gyorstöltés, hosszú akkumulátor üzemidő.
Kontra: csúszós készülékház, kis felbontású kijelző, borús időben gyenge képminőség.